Мястото на Украйна е в НАТО. Това заяви в петък президентът Володимир Зеленски, цитиран от УНИАН. Той направи изявлението след среща за евроатлантическата интеграция, за неизбежността от свързване на потенциала на Украйна и Алианса.

"Полезна среща: председателят на Върховната Рада, официалните лица - ресорният вицепремиер и министърът на външните работи - външнополитическият блок на Службата, ръководителят на Службата. Очевидно е, че мястото на Украйна е в НАТО, мястото, което му се полага. Ние не искаме остарелите илюзии, че досега са възпрепятствали присъединяването ни към Алианса и дори сега продължават да отнемат време на Украйна и партньорите", подчерта президентът по време на традиционното си ежедневно обръщение.

Зеленски добави, че се разработват съответни стъпки.

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

Киев подаде молба за членство по ускорена процедура

Припомняме, че на 30 септември 2022 г. Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО. Същия ден Йенс Столтенберг, генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт, заяви, че вратите за влизане на Украйна в Алианса са отворени, но сега вниманието е насочено към подкрепата за отбраната на Украйна от Руската федерация.

На 4 април 2023 г. генералният секретар на НАТО назова етапите, които ще допринесат за придобиването на членство на Украйна в Алианса, като отбеляза, че предпоставка за всякакви бъдещи преговори за членство на Украйна в алианса е победата във войната с Русия. Украйна също трябва да осъществи реформи. Говорим за антикорупционни мерки, върховенство на закона и права на малцинствата.

На свой ред външният министър Дмитрий Кулеба каза, че Украйна очаква срещата на върха на лидерите на НАТО да се проведе на 11-12 юли във Вилнюс, за да се фиксират решенията за приближаване към членството в Алианса, а не да се повтарят изявления за отворени врати.

На 6 април Сеймът на Литва одобри резолюция, с която покани Украйна да стане член на НАТО по време на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.