Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира пред ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, че е време да се допусне страната му в алианса - по време на първото посещение на Столтенберг в Киев от началото на руската инвазия, съобщават "Индипендънт", "Ройтерс" и АП.

Столтенберг каза, че "мястото е в евроатлантическото семейство... в НАТО", като покани Зеленски на среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, през юли. Украинският президент каза, че вярва, че срещата на върха може да бъде "историческа " но че страната му се нуждае от пътна карта за членство.

"Няма обективна пречка пред политическото решение да се покани Украйна в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и мнозинството украинци подкрепят присъединяването към НАТО, време е за съответните решения", каза Зеленски.

Изявленията определено ще раздразнят Кремъл и руския президент Владимир Путин, който последната година използва различни твърдения за причините за инвазиата на Москва в Украйна, но настоя през последните месеци, че предотвратяването на присъединяването на Киев към НАТО е ключова цел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в четвъртък, че привличането на Украйна във военния съюз "ще представлява сериозна, значителна опасност за сигурността на нашата страна".

Москва каза подобни неща, когато Финландия официално се присъедини към НАТО миналия месец, ход, който удвои размера на сухопътната граница, която алиансът споделя с Русия. Съседна Швеция също се очаква да се присъедини скоро, вероятно по време на срещата на върха на НАТО през юли.

Столтенберг: Бъдещето на Украйна е в НАТО
Обновена

Столтенберг: Бъдещето на Украйна е в НАТО

Русия се закани да не допусне това

Украйна обяви кандидатура за бързо членство в НАТО миналия септември, след като Кремъл едностранно обяви, че е анексирал четири украински региона, които неговите войски са частично окупирали. НАТО няма официално присъствие в Украйна, но е предоставила значителна подкрепа по време на 14-месечната война. Столтенберг обеща продължителна военна подкрепа за Украйна, като каза, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински войници и са предоставили 65 милиарда евро само военна помощ и десетки милиарди в други области. "НАТО е с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо", каза Столтенберг.

Посещението на генералния секретар на НАТО в Киев идва във важен момент от войната, като Киев се надява да започне контранастъпление срещу руските сили през следващите седмици или месеци. Зеленски настоява за повече оръжия от Запада, за да позволи на войските на Киев да задържат всякакви руски настъпления в южните и източните региони на Украйна и след това да продължат напред. Зеленски подтикна Столтенберг да помогне да се осигури пристигането на тези оръжия, като каза, че закъсненията в получаването на повече оръжия са причинили смърт в Украйна.

Пътуването на Столтенберг дойде ден преди представители на отбраната на НАТО да обсъдят нови военни доставки за Украйна на последната си среща във военновъздушната база Рамщайн в Германия в петък. Дания и Холандия обявиха в четвъртък, че ще дарят съвместно 14 танка Leopard 2 на Киев. В съвместно изявление министрите на отбраната на Дания и Холандия казаха, че приблизителната цена от 165 милиона евро "за съвместно придобиване, обновяване и дарение" ще бъде разделена по равно между двете страни членки на НАТО. "По този начин ще участваме съвместно в коалицията Leopard 2, подкрепяна от много партньори и съюзници", казаха те.

Временно изпълняващият длъжността датски министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен подчерта, че танковете не са датски, а са "закупени в сътрудничество с Холандия".

В сряда САЩ обявиха 325 милиона долара нова военна помощ, включително боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (Himars), модерни ракети и противотанкови мини.

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

Алиансът трябва да покаже на Русия, че в бъдеще ще отговори колективно, ако Москва застрашава мирния ред в Европа и света