Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза във вторник, че членството на страната в НАТО зависи от решението на четири държави-членки, пише "Анадолу".

"(Зависи) от около четири страни членки на алианса и една от тях е много голяма и важна в НАТО", каза Кулеба в интервю за украинския телевизионен канал 1+1.

Първият дипломат каза, че една от четирите страни вече е "започнала да се колебае" относно членството на Украйна в НАТО, междуправителствен военен съюз от 31 държави - 29 европейски и две северноамерикански - и че процесът му напомня за усилията на страната, докато се опитва да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

"Седмица преди това решение лидерите на европейските държави ни казаха, че "това никога няма да се случи". Сега е същото с НАТО", каза той, надявайки се, че "ще разрешим този проблем с времето".

Коментарите на Кулеба относно членството в НАТО идват, докато алиансът се подготвя за предстоящата си среща на върха в литовската столица Вилнюс през юли.

Украйна отново иска изтребители F-16

Украйна отново иска изтребители F-16

Кулеба: Предоставянето на F-16 на Украйна по-скоро ще възпре Русия

Той каза, че решението за прехвърляне на изтребители F-16 на Украйна е само "въпрос на време" и че предаването от САЩ ще бъде свързано с резултата от дългоочакваната контраофанзива на Украйна срещу Русия.

"Ние ще получим F-16. Въпрос на време е и наша работа - работа на екипа на президента - да вземем това решение възможно най-скоро. Мисля, че това решение на Съединените щати ще бъде свързано с резултата на контранастъплението", каза външният министър.

Ако Украйна вече имаше F-16, контранастъплението щеше да бъде много по-бързо и повече цивилни и украински войници щяха да бъдат спасени, каза той.

"Но, за съжаление, днес трябва да заявя, че няма решение за F-16, но ние се движим към него", каза той, добавяйки, че текущият им приоритет е да получат артилерийски боеприпаси, бронирани превозни средства и F-16.

След като осигури доставката на бойни танкове през януари, президентът Володимир Зеленски поиска от Запада изтребители, които да защитават небето срещу руски атаки, молба, официално изключена засега от страни като САЩ и Германия.

Резников: Успех на украинското контранастъпление ще помогне за подкрепата на съюзниците

Резников: Успех на украинското контранастъпление ще помогне за подкрепата на съюзниците

Съюзниците "искат да инвестират в успехи", казва Резников