Успехът на бъдещото контранастъпление на Украйна ще допринесе много за това колко лесно ще бъде за нейните съюзници да продължат да я подкрепят във войната, каза в интервю украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Разбира се, всички те са политици, подкрепят ги парламенти, които са съгласни или не са съгласни с някои неща. И гласоподавателите стоят зад парламентите. Затова, разбира се, ще им бъде по-лесно да се застъпят за нови пакети помощ за Украйна ако имаме успехи", каза Резников в интервю за агенция Интерфакс-Украйна.

Съюзниците "искат да инвестират в успехи", преразказва агенцията думите на министъра, "и за тях е много важно оръжията и другата помощ, която даряват, да дават резултати.

"Така че, разбира се, нашият успех ще допринесе много, за да продължим тази лекота на подкрепа", каза Резников.

Резников: Моментът е решаващ за контраофанзивата на Украйна

Резников: Моментът е решаващ за контраофанзивата на Украйна

Според него, по всичко личи, че Русия губи

Сега Украйна или получава снаряди от съюзнически складове, или ги купува, но в бъдеще се надява, че Европейският съюз сам ще установи производството на боеприпаси и ще помогне и на Украйна да ги произвежда, заяви Резников.

Според него самият Европейски съюз е заинтересован от разширяване на производството на боеприпаси, тъй като тогава европейските заводи ще получат "предварително най-сериозна поръчка".

Сега основният източник на доставки на снаряди за Украйна са запасите, които имат нашите партньори.

"Те (партньорите) не могат да дадат всичко, защото тогава техните военни ще кажат: в складовете, в стратегическия резерв трябва да има такъв и такъв брой снаряди, в тактическия резерв - толкова, в оперативния резерв толкова. Тоест те няма да позволят да се намалят тези цифри", каза Резников.

Украйна е разочарована, че ЕС не успява да изпълни плана за муниции

Украйна е разочарована, че ЕС не успява да изпълни плана за муниции

Кулеба: За Украйна цената на бездействието се измерва в човешки животи

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова на 25 април министрите на външните работи на ЕС да изпълняват по-бързо обещанията си да доставят на Киев боеприпаси. Искането му обаче идва на фона на данни, които показват, че ЕС не е готов да изпълни обещанията си, пише "Политико".

Според няколко дипломати Кулеба, който се обърна към среща на външните министри в Люксембург чрез видеовръзка, е бил критичен към бавния темп на ЕС при доставката на боеприпаси и ракети като част от плана за осигуряване на 1 милион снаряда през следващите 12 месеца.

Планът вече беше одобрен от лидерите на ЕС, но що се отнася до техническите детайли, те са само частично съгласувани от държавите-членки, които все още обсъждат така наречената писта две от схемата, която включва съвместно закупуване на боеприпаси.

ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

ISW: Украйна има всичко необходимо за контранастъпление

Много е вероятно по-голямата част от руските елементи в цяла Украйна да са значително под пълния си състав