В днешния си преглед на бойните действия в Украйна, от Института за изследване на войната (ISW) излагат редица предположения относно украинските и руските способности.

Предполага се, по-специално, че Украйна ще може да проведе координирана настъпателна операция, като използва пълноценно докладваните девет бригади, подготвени за тази операция. Тази задача е по-голяма от всяко настъпателно усилие, което Украйна се е опитвала досега (четири украински бригади са били използвани, например в контранастъплението в Харков).

Предполага се също, че Украйна ще разполага с достатъчно танкове и бронетранспортьори от различни видове в своите части, че украинските механизирани части ще разполагат с достатъчно боеприпаси от всякакъв вид, включително артилерия. Предполага се също, че Украйна ще може да провежда дълги далечни прецизни удари с HIMARS и други подобни системи, интегрирани и поддържащи маневрени операции, както е правено преди. Освен това се предполага, че украинските сили ще разполагат със способностите за разминиране и изграждане на мостове, необходими за относително бързо придвижване през подготвени отбранителни позиции.

Испания изпрати на Киев 6 Leopard 2

Испания изпрати на Киев 6 Leopard 2

В края на февруари испанският премиер Педро Санчес обяви пратката

ISW не вижда причина да поставя под съмнение някое от тези предположения предвид интензивността, с която Украйна се е подготвяла за тази операция и времето, необходимо за това, както и оборудването, за което се твърди, че е доставено на украинските сили от западни държави. Ако значителен брой от тези предположения обаче се окажат невалидни, тогава някои от оценките и наблюденията по-долу също ще бъдат невалидни и перспективите на руснаците да запазят позицията си ще бъдат по-добри от представените.

ISW не предлага оценка или доказателства за тези предположения и следователно - не предлага конкретна прогноза за характера, мащаба, местоположението, продължителността или резултата от предстоящата украинска контраофанзива.

Украйна има атрактивни възможности за настъпателни операции по цялата линия. ISW не оценява, че информацията, представена в този доклад, или каквито и да било наблюдения, направени по-долу, водят очевидно до заключението, че украинските сили ще атакуват в една или друга област.

Руските сили в Украйна действат децентрализирано и настоящият модел на разполагане предполага, че повечето налични единици вече участват или в настъпателни, или в отбранителни операции. Руските сили в момента действат по седем оси: Купянск; Луганска област; Бахмут; Авдиевка-град Донецк; западен Донецк/източен Запорожие; западно Запорожие; и Херсонска област. Руските сили провеждат активни настъпателни операции по най-малко пет от тези оси (Купянск, Луганск, Бахмут, град Авдиевка-Донецк и западен Донецк/източно Запорожие) и предимно преследват отбранителни операции по осите на западната Запорожка област и Херсонска област.

Силите, ангажирани в момента както в нападателни, така и в отбранителни операции в Украйна, са както редовни (доктринално последователни, базирани на руски предвоенни части), така и нередовни (нестандартни и недоктринални). Много е вероятно по-голямата част от руските елементи в цяла Украйна да са значително под пълния си състав поради загубите по време на предишните фази на войната.

Моделът на руските разполагания в цяла Украйна подсказва, че повечето от наличните маневрени елементи на всички военни окръзи, както и основните оцелели въздушнодесантни сили, вече са ангажирани или с активни настъпателни, или с отбранителни операции в Украйна. Русия ще трябва да отдели значителни резерви за всяка отделна ос, за да проведе ефективни нападателни операции, а като цяло изтощеното състояние на войските и очевидно неорганизираният и фрагментиран модел на разполагане в някои райони вероятно ще представляват значителни пречки пред перспективите на Русия да защитава критични сектори на фронтовата линия.

Не трябва да се предполага, че някоя от тези части или формации действа в пълна сила.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 23 април:

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че е наредил на персонала да не залавя украински военнопленници, а вместо това само да убива украински персонал на бойното поле.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили не са провеждали настъпателни действия по линията Купянск-Сватово-Кремина на 23 април.

Ръководителят на украинската Северодонецка районна администрация Роман Власенко съобщи, че руските сили изграждат укрепления около Северодонецк и други големи градове в Луганска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че руски военнослужещи и персонал на "Вагнер" са участвали в престрелка в Станица Луганска, Луганска област след спор относно отговорността за тактически грешки и загуби.

Руските сили продължават да провеждат наземни атаки в и около Бахмут и по протежение на фронта Авдиевка-Донецк.

ISW: Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана

ISW: Руското военно командване се опитва да убеди Путин да премине в отбрана

А Пригожин опитва да отклони Русия от "денацификацията" на Украйна

Говорителят на Украинския съвместен пресцентър на Таврийските сили за отбрана полковник Алексий Дмитрашкивски съобщи на 23 април, че руските сили са съсредоточили по-голямата част от усилията си в посока Авдиевка и са извършили 28 атаки в посока Донецк.

Снимки, публикувани на 23 април, показват, че украинските сили действат в райони северозападно от Олешки на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо отрече украинските сили да са установили плацдарм на източния (левия) бряг към 23 април.

Украинският център за съпротива съобщи на 23 април, че руските сили планират да мобилизират мигранти от Централна Азия, като заплашват да депортират мигранти и да отнемат тяхното руско гражданство, ако не участват във войната.

Съветникът на украинската Херсонска областна администрация Сергей Хлан заяви на 22 април, че бойците на групата "Вагнер" помагат на руските окупационни служители да установят контрол над цивилното население на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Беларуски военен информационен бюлетин твърди, че беларуските сили планират да разположат руски тактически ядрени оръжия в бази, където преди това са били разположени мобилни изстрелващи комплекси преди изтеглянето на ядрените оръжия от Беларус от 1993 до 1996 г.