В туитър украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба изброява оръжията, които Западът първоначално не е искал да предостави на Украйна, опасявайки се от руския отговор. Но нито доставката на артилерия, нито на танкове, нито на ракети с далечен обсег на действие е довела до това, пише Кулеба в туитър. 

  • Артилерия
  • Ракетни установки (MLRS)
  • Противовъздушна отбрана
  • Танкове
  • Ракети с голям обсег на действие

"F-16 също няма да го направят. Предоставянето на F-16 на Украйна по-скоро ще възпре Русия, отколкото да я "провокира". Време е да се предприеме тази стъпка. Киев се нуждае от изтребители", пише Кулеба.

Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата

Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата

98% от обещаните на Киев бойни машини вече са доставени

В интервю за РБК Украйна военният министър Олексий Резников изказва опасения от очакванията към украинската контраофанзива.

Докато Украйна се подготвя за контраофанзива, западните медии и експерти от месеци обсъждат къде точно ще бъде нанесен ударът, доколко успешен ще бъде той и как ще се отрази на перспективите за преход към дипломация. Вътре в Украйна очакванията за контраофанзива също са големи - включително и поради многобройните прогнози, че войната ще приключи в обозримо бъдеще, със сигурност с пълна украинска победа.

Министърът на отбраната Олексей Резников признава, че очакванията за контраатака са пресилени, но това едва ли може да бъде повлияно - освен с призиви да не се поставя прекалено висока летва.

Темата за западните самолети все още не е преминала в практическа плоскост, но министърът на отбраната е уверен: "И този въпрос също ще бъде решен."

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

През 2022 г. Киев е получил над 4000 единици тежко въоръжение от Запада