Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в сряда, че Украйна скоро ще започне контранастъпление срещу руските сили и че е сигурен, че след това Западът ще достави на Киев модерни бойни самолети, цитира думите му Ройтерс.

Говорейки на пресконференция във Финландия, най-новият член на НАТО, Зеленски каза, че една от причините да пътува до Хелзинки е, че Киев иска да стане пълноправен член на военния съюз.

Украинският президент цитира предишни примери за успехи на бойното поле, последвани от предоставянето на нови видове военна помощ на Украйна.

"Затова съм сигурен, че скоро ще имаме самолети. Защото скоро ще проведем настъпление и след него съм сигурен, че ще ни дадат самолети. Предпочитам да е обратното, за да ни е по-лесно, но нещата са такива, каквито са, и сме благодарни за всичко", каза украинският президент.

"Имаме нужда от тях. Наистина имаме нужда от тях", повтори Зеленски, имайки предвид доставките на самолети от западните съюзници.

13 МиГ-29 предаде Словакия на Украйна

13 МиГ-29 предаде Словакия на Украйна

Самолетите бяха обещани като подкрепа срещу войната на Русия

Финландският президент Саули Ниинисто каза, че Финландия не може да дари своите произведени в САЩ изтребители "Хорнет", защото са стари и малко други страни в Европа имат подобни модели, така че няма смисъл да се изгражда сервизна верига.

"Но ние харесваме Вашия самолет, казвам го само за да знаете, г-н президент", иронизира Зеленски.

Посещението на украинския президент във Финландия, едно от малкото му пътувания в чужбина след инвазията на Русия миналата година, беше обявено едва след пристигането му при засилени мерки за сигурност във финландската столица.

Той повтори позицията си, че Украйна трябва да се присъедини към НАТО. Миналия месец Финландия стана 31-ият член на пакта. Хелзинки кандидатства за присъединяване през пролетта на миналата година след пълномащабната руска агресия в Украйна.

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната

Имаме нужда от гаранции за сигурност днес, докато не сме в НАТО", каза Зеленски.

"Но така или иначе нашата цел е да имаме пълноправно членство в Алианса. Това е една от причините да съм тук днес. Втората причина, или честно казано приоритетът, е укрепването на нашата армия... Не не искам да навлизам в подробности, ако нямате нищо против."

Зеленски проведе двустранни разговори с Ниинисто, преди да започне регионална среща на върха, която включва и премиерите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия.

Стотици хора се събраха в центъра на Хелзинки, за да видят пристигането на Зеленски, аплодирайки го, когато се появи пред президентския дворец.

Говорител на Зеленски в изявление каза, че украинското правителство очаква срещата на върха да доведе до съвместно изявление.

На 4 април Кремъл заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО е опасна историческа грешка, която ще отслаби сигурността в по-широкия регион и ще принуди Москва да предприеме контрамерки.

Повтаряйки тази гледна точка, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза на брифинг в сряда: "Докато наблюдаваме плановете на НАТО за Финландия, ние потвърждаваме, че Русия ще бъде принудена да отвърне, както военно, така и по друг начин, за да ограничи заплахите за нашата национална сигурност ."

Финландия започна изграждането на ограда по границата с Русия

Финландия започна изграждането на ограда по границата с Русия

Действията идват, след като Финландия стана 31-вия член на НАТО