Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви победа в град Бахмут на 20 май и намерението си да се оттегли от града на 25 май.

Пригожин твърди, че силите на "Вагнер" напълно са превзели град Бахмут на 20 май, превземайки последната многоетажна жилищна сграда в югозападен Бахмут близо до паметника на МиГ-17. Пригожин обяви, че силите на "Вагнер" ще установят отбранителни позиции, преди да прехвърлят отговорността за града на руските конвенционални сили на 25 май. Пригожин заяви и че силите на Вагнер ще извършат оперативна пауза, като почиват и възстановяват бойната мощ в полеви тренировъчни лагери в неопределени райони, вероятно далеч от фронтовата линия.

ISW не разполага с данни, потвърждаващи твърденията на Пригожин.

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили все още се бият в малък участък от югозападен Бахмут към 20 май. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че украинските сили продължават да държат позиции близо до паметника на МиГ-17 към 20 май.

В анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW) се прави уговорката, че Руското министерство на отбраната (МО) не коментира твърденията на Пригожин към момента на тази публикация.

Украйна и Русия обявиха победа в Бахмут
Обновена

Украйна и Русия обявиха победа в Бахмут

След твърденията на Пригожин и ДНР за руска победа

Победа на Пригожин над останалите райони в Бахмут е чисто символична, дори и да е вярна. Последните няколко градски квартала на източен Бахмут, за които финансистът твърди, че силите на групата са превзели, не са тактически или оперативно значими. Превземането им не предоставя на руските сили оперативно значителен терен за продължаване на провеждането на настъпателни операции или особено силна позиция, от която да се защитават срещу възможни украински контраатаки.

Украинските сили продължават да натискат северния и южния фланг на Бахмут. Украински и руски източници съобщиха, че се водят боеве на северния и южния фланг на Бахмут в посоките Ивановске (6 км западно от Бахмут), Ступочки (13 км югозападно от Бахмут) и Била Гора (12 км югозападно от Бахмут).

Украинските сили съобщиха на 19 май, че са превзели приблизително четири квадратни километра допълнителна територия близо до Бахмут, а руски източници твърдят, че украинските сили продължават да извършват локализирани атаки близо до Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут).

Превземането на останалите блокове в Бахмут от Пригожин не е стратегически важно, тъй като няма да позволи на изтощените "Вагнер" или конвенционалните руски сили да създадат значим трамплин за по-нататъшни настъпателни операции. Продължаващите украински контраатаки на север, запад и югозапад от Бахмут ще усложнят всяко по-нататъшно руско настъпление отвъд Бахмут в близко бъдеще. Съобщението на Пригожин за оттеглянето, независимо дали "Вагнер" се изтегля от града или не, показва, че той не възнамерява да продължи офанзивата да настъпва директно на запад от Бахмут.

Малко вероятно е силите да извършат успешно контролирано изтегляне от Бахмут, докато са в контакт с украинските сили в рамките на пет дни, без да попречат на усилията на руското МО да подготви планираните украински контранастъпления. Малко вероятно е силите на Вагнер да създадат адекватна отбрана или да консолидират последните печалби в Бахмут, достатъчни, за да предотвратят украинските контраатаки до 25 май, дори ако съобщението на Пригожин за оттеглянето на "Вагнер" е вярно. Украинските сили все още са в Громове и Ивановске и се сблъскват с руските сили в и близо до Бахмут. Украинската артилерия все още може да насочва руските сили в и около Бахмут. Изтеглянето при контакт с врага е изключително трудна задача, която силите на групата "Вагнер" едва ли ще изпълнят добре в петдневния срок на Пригожин. Извършването на помощ на място, докато сте в контакт, също е изключително предизвикателна маневра, която руските сили вероятно ще се затруднят да изпълнят, дори ако руското МО се съгласи да я предприеме. Частите на "Вагнер" са показали лоша координация с руските конвенционални сили, други нередовни формирования, подчинени на руското МО, и руското военно командване - фактори, които биха попречили на плавната операция по оказване на помощ на място.

Руското военно командване е малко вероятно да генерира достатъчно сили, за да облекчи "Вагнер" в Бахмут и да задържи фланговете си в рамките на прозореца, обявен от Пригожин, без да преразпредели руските сили от други райони. Изявлението на Пригожин за намерението му да се оттегли може да бъде груб опит да подведе украинските сили да извършат контраатака през град Бахмут.

Руските конвенционални сили вероятно ще трябва да прехвърлят допълнителни сили в посока Бахмут, дори ако наемниците на Вагнер останат в Бахмут. Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий заяви, че руските сили продължават да прехвърлят въздушнодесантни, моторизирани и специални части, за да подсилят фланговете на Бахмут, дори когато силите на Вагнер остават в град Бахмут.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също съобщи, че руското военно командване вероятно е преразпределило няколко батальона през последните няколко дни, за да подсили Бахмут, въпреки че има само няколко незадействани бойни единици и че това преразпределяне предполага значителен ангажимент към усилията в Бахмут от страна на руското ръководство.

Тези допълнителни сили по принцип биха могли да участват в облекчаването на "Вагнер", което Пригожин обяви, намалявайки, но не и елиминирайки някои от предизвикателствата, разгледани по-горе. Но е по-вероятно те да са предназначени да осигурят застрашените флангове в Бахмут.

Руските сили атакуваха Киевска област с произведени в Иран дронове Shahed в нощта на 19 срещу 20 май. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 18 дрона Shahed-136/131 в Киевска област и че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 18 дроновете.

Украинският генерален щаб също съобщи, че украинските сили са унищожили два руски дрона "Шахед" в Източна Украйна.

Руските сили атакуваха силно Киев през последния месец, което вероятно ще предизвика информационен ефект както върху руската, така и за украинската публика. Този хиперфокус върху насочването към Киев е в противоречие с другата цел на новата ограничена руска въздушна кампания: предполагаемата тилова логистика на Украйна.

Тези противоречиви набори цели вероятно допълнително ограничават способността на кампанията да влоши украинските способности за контранастъпление в близко бъдеще.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви на 20 май, че Съединените щати може да се съгласят да прехвърлят модерни бойни самолети на Украйна, включително F-16, при условие че Украйна не ги използва за удари по руска територия. Съливан заяви, че войната в Украйна е "еволюирала" и че изтребителите от четвърто поколение F-16 вече са станали "част от този микс" от оръжия, от които Украйна ще се нуждае като част от "бъдещи сили, за да може да възпира и да се защитава от тях Руската агресия, докато вървим напред.

Съливан заяви, че всички F-16, дадени на Украйна - както и други западни оръжия, предоставени на Украйна - ще бъдат предоставени при условие, че не удрят руска територия.

F-16 за Украйна: Дипломатическо главоболие и логистично предизвикателство

F-16 за Украйна: Дипломатическо главоболие и логистично предизвикателство

Киев не трябва да прекрачва границата

Съливан също така заяви, че обучението на украински пилоти да използват F-16 е "очевидната първа стъпка" и че следващите стъпки са "да се определи как да се извърши действителното осигуряване на самолети".

Президентът на САЩ Джо Байдън информира лидерите на Г-7 на 19 май, че Вашингтон ще подкрепи съвместни усилия за обучение на украински пилоти на F-16 и други самолети от четвърто поколение, но не обеща, че САЩ ще изпратят на Украйна F-16.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че руски източници лъжливо твърдят, че високопоставени украински военни командири са починали наскоро, което вероятно ще деморализира украинските сили и ще представи руските сили като ограничаващи украинските възможности за контранастъпление. Тя заяви, че тези информационни операции твърдят, че руски удари наскоро са убили командващия украинските сили за териториална отбрана генерал Игор Танцюра, командващия украинската Източна групировка на силите генерал-полковник Александър Сирски и украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний.

Пригожин също разшири информацията от операцията, че Залужний може да е мъртъв на 20 май.

Тези информационни операции са особено абсурдни, като се има предвид, че Залужний разговаря с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили на 19 май и че Сирски се появи по украинската телевизия на 16 май.

Украински официални лица отрекоха предишни руски твърдения, че удар от 10 май срещу украински команден пункт в района на Бахмут е убил няколко високопоставени украински военни и че силите на "Вагнер" са убили Танцюра, докато е бил на път за Бахмут на 2 май.

ISW по-рано оцени, че руските ултранационалисти все повече се стремят да представят всякакви руски операции като забавяне на потенциални украински контраофанзивни действия.

Руското министерство на отбраната (MO) включва мобилизирани и наборни служители в собствената си частна военна компания ЧВК "Ветерани", което води до дискриминация и конфликт.

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

А остава малко до началото на лятото

ISW по-рано съобщи, че "Ветерани" е част от ЧВК "Редут" на руското МО, за който се съобщава, че действа по фланговете на Бахмут.

Съпруги и майки на мобилизирани военнослужещи от републиките Хакасия и Алтай публикуваха видеообръщение към руския президент Владимир Путин, в което се оплакват, че наемниците от Ветерани не следят жертвите сред мобилизирания персонал и не подкрепят мобилизираните мъже на фронтовата линия.

Съпругите и майките отбелязват, че само 137 от 500 изпратени мобилизирани мъже са се завърнали от фронтовата линия и твърдят, че най-малко две части от неизвестен ешелон, подчинен на Ветерани, липсват. Членовете на семейството също отбелязаха, че наемниците на Ветерани твърдят, че са купили всеки мобилизиран мъж за 25 000 рубли (около 315 долара) на военнослужещ, за да се бие на тяхно място. Командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски заяви, че украинските сили са заловили мобилизиран военнослужещ, който е служил във Ветеранската ЧВК - вероятно в посока Бахмут.

Financial Times (FT) съобщи, че "Вагнер" е закупила 20 000 каски на стойност приблизително 2 милиона долара от малката китайска компания "Hangzhou Shineraine Import and Export Co." през ноември и декември 2022 г. чрез базираната в Русия компания Broker Expert.

Пригожин отрече да е купувал доставки от компанията. FT съобщи, че Broker Expert е продължил да изпраща артикули, подкрепящи операциите на ЧВК в Африка по време на пълномащабното нахлуване в Украйна.

Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни престъпления

Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни престъпления

Според Организацията, има доказателства за нарушения правата на депортираните украинчета

Литовски служител публично обвини Русия, че се опитва да държи деца чужденци като заложници в окупирания Крим като "живи щитове" срещу бъдеща украинска контраофанзива. Председателят на Комитета за национална сигурност и отбрана на Литва Лауринас Качунас заяви на 18 май, че Русия се опитва да примами деца от Казахстан, Израел, Белгия, Мароко, Таджикистан, Египет, Армения и други неуточнени страни в детския лагер "Артек" в Крим под различни условия. развлекателни, културни и образователни схеми, включително за спечелване на състезания.

Качунас твърди, че Русия също има за цел да принуди международната общност да признае претенциите на Русия за Крим. ISW не може да потвърди твърдението, но то е в съответствие с усилията за привличане на деца от окупираните райони на Украйна в Крим чрез летни ваканции, здравни и други схеми на лагери.

Руският комисар по правата на човека Мария Лвова-Белова се опита да представи Русия като безопасен и надежден попечител на неруски деца, като заяви, че Русия е върнала едно украинско дете на семейството ѝ.