В петък президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще подкрепят предоставянето на Украйна на модерни изтребители, включително F-16, дни след като Великобритания и Нидерландия обещаха "международна коалиция", която да изпрати на Киев изтребители американско производство, за които той отдавна настоява.

Това коментира "Франс24"

Анализаторите обаче предупреждават, че това ще бъде огромно логистично предизвикателство - от осигуряването на оръжия за Украйна, които да се превозват със самолетите, до гарантирането, че доставката им няма да доведе до ескалация на конфликта извън границите на Украйна.

След месеци на украински искания за F-16, тъй като Киев планира контранастъпление срещу Русия, САЩ най-накрая дадоха зелена светлина, докато Байдън присъстваше на срещата на върха на Г-7 в Япония - ход, който президентът Володимир Зеленски приветства като "историческо решение".

Байдън заяви, че САЩ "ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили", заяви за АФП високопоставен служител на Белия дом.

Това е доста голям обрат в сравнение с досегашните откази на Вашингтон да предостави на Украйна самолети F-16.

Администрацията на Байдън се опасяваше, че Киев би могъл да използва самолетите, за да нанася удари по цели на руска територия, като по този начин опасно изостря конфликта си със страната, разполагаща с най-големия арсенал от ядрени оръжия в света.

Украйна обаче не спира да лобира за F-16, като твърди, че се нуждае от тях както за отбранителни, така и за нападателни способности - особено когато става въпрос за контрол на въздушното ѝ пространство с цел защита на цивилното население от руски удари.

"Предоставянето на F-16 на Украйна ще възпре Русия, и няма да я провокира", написа в "Туитър" през април украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Динамиката се промени във вторник, когато британският министър-председател Риши Сунак и холандският му колега Марк Рюте се срещнаха в Лондон и се договориха да "работят за изграждането на (международна) коалиция, която да предостави на Украйна бойни въздушни способности, като подкрепи с всичко - от обучение до закупуване на самолети F-16", както се изрази "Даунинг стрийт" 10.

"Политико": Джо Байдън обявява нов пакет военна помощ за Украйна на срещата на Г-7

"Политико": Джо Байдън обявява нов пакет военна помощ за Украйна на срещата на Г-7

Киев е получил американско въоръжение за $21 млрд.

Великобритания има опит в предоставянето на модерни оръжия на Украйна, което накара САЩ да последват примера ѝ. След месеци на украински искания за западни танкове, през януари Лондон обяви, че ще изпрати Challenger-и на Украйна, което предвещава обрат във Вашингтон, тъй като администрацията на Байдън промени мнението си и се съгласи да изпрати танкове "Ейбрамс".

Същия месец, когато западните съюзници смениха посоката на доставките на танкове, производителят на F-16, американската отбранителна компания "Локхийд Мартин", предположи, че ограниченията в доставките няма да бъдат проблем, когато става въпрос за изтребителите, заявявайки, че е готова да отговори на повишеното търсене.

Но САЩ винаги са се стремели да балансират между пълната подкрепа за Украйна и предпазливостта по отношение на ескалацията - и е малко вероятно опасенията за рисковете да изчезнат след обрата на Байдън.

"Проблемът се върти около пресичането на руската граница. Предназначението на бойните самолети е да водят борба с врага. Тук обаче има политическа пречка", каза консултантът по отбрана Марк Шасилан.

В същото време задържането на F-16 в рамките на Украйна би било доста голямо ограничение, продължава Шасилан.

Британският премиер приветства решението на САЩ да се обучават украински пилоти

Британският премиер приветства решението на САЩ да се обучават украински пилоти

Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ, Холандия, Белгия и Дания

Украинските сили "биха използвали този вид оръжие много ограничено, [ако] не пресичат границата с Русия. Да летим с F-16 само в рамките на украинското въздушно пространство би било все едно да поставим птици в клетка", каза той.

Преди да бъде обявена промяната в политиката на Вашингтон, в сряда The New York Times съобщи, че според британския мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания четири страни членки на НАТО - Нидерландия, Дания, Белгия и Норвегия - са готови да доставят на Киев поне 125 боеспособни F-16.

Междувременно други западни съюзници като Франция и Обединеното кралство са предложили да помогнат за обучението на украински пилоти.

Създаден през 70-те години на миналия век от General Dynamics, F-16 Fighting Falcon е най-широко използваният изтребител в света. Произведени са около 4500 броя и той остава един от най-изнасяните модели през последните години. Понастоящем е на въоръжение в 25 държави.

Най-продаваният едномоторен самолет, любим на съюзниците на САЩ поради своята бързина и гъвкавост, е дълъг 15 метра и има размах на крилата почти 10 метра.

Въпреки това през годините F-16 претърпява няколко промени в конструкцията си, откакто е създаден за първи път. Първоначално създаден за въздушни боеве, сега изтребителят е способен да изпълнява почти всичко - от защита на въздушното пространство до тактически бомбардировки.

"С течение на времето той става все по-универсален, като се стигне до най-модерните версии като Block-52, който наскоро беше продаден на Полша. Въпреки това, когато F-16 бъдат доставени на Украйна, те със сигурност няма да бъдат най-новите версии, а по-скоро по-стари версии от белгийските, холандските, датските или норвежките военни резерви", каза Шасилан.

Русия бомбардира Украйна с бетонни бомби

Русия бомбардира Украйна с бетонни бомби

Нови техники за терор

Досега украинските военновъздушни сили разчитаха на малък брой остарели изтребители от съветската епоха, а именно МиГ-29 и Су-27.

По данни на сайта за военни анализи Global Firepower украинските сили в момента разполагат със 187 самолета, от които 41 са изтребители - десет пъти по-малко от Русия.

Киев може и да няма пълен контрол над въздушното пространство на Украйна, но разполага с многобройни системи за противовъздушна отбрана, които възпират руските изтребители да провеждат операции извън фронтовата линия.

Но Украйна бързо изразходва запасите си от противовъздушни оръжия, посочи Шасилан.

"Запасите от противовъздушни ракети започват опасно да се изчерпват, защото Украйна консумира толкова много от тях. В определен момент F-16 може да поеме управлението, за да компенсира временния или локалния недостиг. Това е самолет, който е напълно способен да свали крилата ракета", каза Шасилан.

Това обаче насочва към друго предизвикателство, което Украйна и нейните съюзници ще трябва да преодолеят - изчерпването на запасите от западни оръжия.

"Има цяла гама от оборудване, което се доставя със самолета - и при сегашното положение няма гаранция, че то ще бъде налично", каза Шасилан.

Дания и Португалия се присъединяват към "авиационната коалиция"

Дания и Португалия се присъединяват към "авиационната коалиция"

Нова подкрепа срещу руската агресия

Освен скъпоструващата логистика ще трябва да се обучи и наземният персонал, както и пилотите.

"Съществува и проблемът с оръжията, които тези самолети ще носят. Дали западните съюзници разполагат с достатъчно бомби, ракети и снаряди за оръжията? Сегашните запаси не са много високи. F-16 няма да имат абсолютно никаква стойност, ако не разполагат с тези оръжия на борда", каза Шасилан.