Дания и Португалия обявиха, че се присъединяват към "самолетна коалиция" - група от държави, които първо ще обучават украински пилоти да летят на западни изтребители, предимно американски F-16.

След това обаче ще планират да предоставят на Украйна такива самолети, уточнява Би Би Си.

Фактът, че Дания ще участва в обучението на украински пилоти на F-16, беше обявен в петък от министъра на отбраната Тролс Лунд Поулсен.

Той каза това малко след като световните агенции съобщиха от срещата на върха на Г7 в Япония, че Джо Байдън е казал на останалите лидери от Г7 там, че САЩ ще подкрепят програма за обучение на украински пилоти.

Както припомня "Ройтерс", Дания има на въоръжение около 30 F-16, като военновъздушните сили на страната започват да преминават към най-модерните F-35, след като са закупили 27 от тези американски самолети.

В петък украинското външно министерство, позовавайки се на посещението на министър Олексий Кулеба в Португалия, заяви, че страната също се присъединява към "самолетната коалиция".

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Наскоро Полша предаде на Киев няколко изтребителя МиГ-29

Португалските военновъздушни сили разполагат с 28 изтребителя F-16.

Наскоро Полша предаде на Киев няколко изтребителя МиГ-29 и планира да предаде още.

МиГ-29 са изтребители от съветски тип, украинските пилоти са запознати с тях и могат да започнат да ги използват веднага.