Бойната глава на руската ракета, която прелетя през декември в Полша и беше открита едва през април, се оказа направена от бетон. Ръководителят на полската президентска канцелария заяви това пред журналисти, уточнява Би Би СИ.

"Що се отнася до бойната глава, мога да кажа, че тя е намерена и се проучва от съответните институции. Това е специална бойна глава, защото е направена от бетон", заяви Павел Шрот, ръководител на канцеларията на полския президент, пред радио RFM FM.

Шрот предположи, че ракетата е била предназначена да служи като примамка за украинската противовъздушна отбрана.

"Но тази ракета не може да лети без бойна глава, затова някой е инсталирал на нея този връх на руското инженерство", цитира Шрот агенция ПАП.

Според полските военни руска ракета е навлязла във въздушното пространство на Полша от Беларус по време на масирания руски ракетен удар срещу Украйна на 16 декември. Полски специалисти са наблюдавали полета ѝ, но са я изгубили от поглед близо до Бидгошч, на 400 км от границата с Беларус.

Намерена е едва в края на април. Местен жител случайно се натъква на нея в гората на 15 километра от Бидгошч. След това експерти от Технологичния институт на полските военновъздушни сили стигат до заключението, че това е крилата ракета Х-55. Тя е имала бетон вместо бойна глава.

Полша получи първите HIMARS от САЩ

Полша получи първите HIMARS от САЩ

Ще разположи ракетните установки по границата с Русия