Заключенията на доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) относно насилственото депортиране на украински деца в Руската федерация могат да бъдат използвани за изправяне на извършителите пред съда за военни престъпления.

Това съобщава "Укринформ", като цитира коментара на украинското външно министерство по повод на представения в четвъртък доклад от 90 страници.

Министерството счита, че докладът, изготвен от независима мисия от експерти на Московския механизъм на ОССЕ, е първият отделен международен доклад, посветен на проблема с незаконното прехвърляне на украински деца от Русия.

В същото време Русия отказа да сътрудничи на мисията.

ОССЕ отчете нарушения при депортацията на украински деца

ОССЕ отчете нарушения при депортацията на украински деца

Публикуван бе доклад от 90 страници

Сред основните заключения на доклада украинското външно министерство откроява следните:

- насилственото преместване на деца от Русия може да се равнява на престъпление срещу човечеството на "депортиране или насилствено преместване на население";

- евакуацията без съгласие е нарушение на международното хуманитарно право;

- депортираните деца се оказват изложени на проруска информационна кампания;

- промяната на гражданството на украински деца и незаконното им осиновяване е нарушение на IV Женевска конвенция;

- Руската федерация създава различни пречки за семействата, които искат да върнат децата си.

Според министерството, в доклада са регистрирани и многобройни и повтарящи се нарушения на интересите и правата на децата, предвидени в Конвенцията на ООН за правата на детето, а кумулативният ефект от множество нарушения поражда много сериозни опасения за нарушаването на правото на разселените украински деца да бъдат свободни от изтезания и малтретиране и друго нечовешко или унизително отношение или наказание.

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани

"Украйна подчертава, че насилственото прехвърляне или депортиране на украински деца в Руската федерация може да представлява геноцид в съответствие с член II от Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Заключенията на доклада могат да се използват в националните и международни механизми за привличане към отговорност на извършителите на престъпленията, записани в доклада", казаха от министерството.

Припомняме, че според заключенията на доклада, Русия е нарушила правата на украинските деца, които са били депортирани на руска територия или преместени в други райони на окупираните територии. 

"Фактът за разселването на украински деца не се оспорва нито от Украйна, нито от Русия", се посочва в доклада.

Експертите, извършили разследването, обаче не успяха да установят точен брой деца. Украински служители казаха на експертите от ОССЕ, че оценяват броя на депортираните деца на 200 000-300 000.

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

Това счита генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид

В момента в Русия и в окупираните територии на Украйна руските власти задържат няколкостотин хиляди деца, отнети от родителите им. Деца, които са успели да се върнат, разказват за малтретиране от страна на окупаторите и всъщност за опити да бъдат "превъзпитани" в руснаци.

През март тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин специално по делото за масовите депортации на украински деца. През април ПАСЕ призна тези депортации за геноцид на украинския народ.