Войната на Русия срещу Украйна не беше причинена от провала на инструментите на ОССЕ за предотвратяване на конфликти или на друг международен механизъм. Русия просто направи избора да започне агресивна война въпреки всички усилия на ОССЕ за обратното.

Това заяви генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хелга Мария Шмид в интервю за Укринформ.

"Винаги търсим начини да подобрим нашата работа, но го казах преди и искам да е ясно, че тази война не е причинена от провала на инструментите на ОССЕ за предотвратяване на конфликти или на друг международен механизъм", отбеляза Шмид.

Според Шмид, с нарастването на напрежението, тя многократно е изразявала дълбоката си загриженост относно военното натрупване по границите на Украйна в Постоянния съвет на ОССЕ.

Украйна пред ОССЕ: Путин не си научи урока след пораженията

Украйна пред ОССЕ: Путин не си научи урока след пораженията

След като руският лидер обяви Азовско море за вътрешно море на Русия

"На 14 февруари предоставих официално ранно предупреждение на посланиците на ОССЕ, отбелязвайки нарастващите перспективи за ескалация и насилие в района. Това беше едва третият път в историята, когато този инструмент беше използван", обясни Шмид.

По искане на украинските власти персоналът на ОССЕ остана в страната, както от екипа на координатора на проекта, така и от специалната мисия за наблюдение, която все още съществуваше по това време с участието на 40 държави.

"Русия обаче направи избора да започне агресивна война срещу Украйна, въпреки всички наши усилия за обратното. Както изясни действащият председател на ОССЕ Рау, никакви инструменти или формати не могат да бъдат ефективни, когато "една държава е решена да разрушава, а не да изгражда", подчерта Шмид.

По нейните думи тази война е "срещу всичко, което защитаваме - и всичко, за което сме работили, откакто се събрахме за първи път по време на Студената война - не като съюзници, а като държави, които не са виждали очи в очи, но се интересуваха от намирането на начини за справяне с несъгласието и изграждане на доверие".

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

Сега, когато Русия води война срещу Украйна, постигането на консенсус е по-голямо предизвикателство от всякога за ОССЕ, добави Шмид. По нейните думи е очевидно, че "това има реално въздействие върху начина, по който нашата организация работи на много различни нива".