Като обяви Азовско море за вътрешно море на Русия, руският президент Владимир Путин просто не успя да научи неотдавнашния урок, когато Украйна освободи окупирания Херсон. Това каза постоянният представител на Украйна към международните организации във Виена Евгений Цимбалюк на срещата на Постоянния съвет на ОССЕ в четвъртък, цитиран от "Укринформ".

"Както заяви министърът, предстои да наблюдаваме нова сцена от страна на руските дипломати - как те са примирителни в изявленията си и ангажирани с диалог. За това има ясна причина, както и ясно обяснение защо е капан. Тъй като Русия губи военната си част, те се опитват да пренапишат края на историята по дипломатичен път", каза дипломатът. 

Но каквито и трикове да използва руската дипломация, целите им не са се променили и вчерашната среща на Путин с така наречения Съвет за гражданско общество и права на човека е много показателна в това отношение, отбеляза дипломатът.

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

ISW: Придобиването на нова територия е важен резултат за Русия

"Путин беше много ентусиазиран като обяви, че получаването на нови територии за Русия е осезаем резултат от войната, която той започна. За Путин това не е нищо друго освен завоевателна война. Този път той обяви Азовско море за вътрешно море на Русия. За съжаление президентът Путин не успя да научи неотдавнашния урок от Херсон. За някои е по-добре да се учат от собствените си грешки", каза Цимбалюк.

Дипломатът напомни на онези, които може би все още вярват, че Кремъл може да се преговаря, че последната ракетна атака е извършена на 28-та годишнина от Будапещенския меморандум.

"След като сключи този документ, Русия потвърди задълженията си да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Но Москва демонстративно наруши задълженията си, като отприщи пълномащабна война срещу Украйна и като се опита да унищожи украинската нация като част от нейната геноцидна политика. Така че меморандумът от Будапеща доказва, че нито едно споразумение с Руската федерация не работи, ако Русия запази физическата способност и мотивация да ги наруши", подчерта посланикът.

Припомняме, че на 7 декември Путин заяви, че придобиването на нови територии от Русия е важен резултат от така наречената "специална военна операция" срещу Украйна. Според него няма причина да се мълчи, а Азовско море се превърна във вътрешно море на Руската федерация. В същото време Путин добави, че "Петър I се бори много, за да стигне до Азовско море".

Херсон е окупиран от руснаците на 2 март и освободен от украинската армия на 11 ноември.

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Путин: Ние удряме украинската инфраструктура, но те започнаха първи с Кримския мост

Това е първо признание, че Москва атакува целенасочено инфраструктурни обекти