Русия е нарушила правата на украинските деца, които са били депортирани на руска територия или преместени в други райони на окупираните територии. Това се посочва в публикувания в четвъртък доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Документът се състои от 90 страници. 

"Фактът за разселването на украински деца не се оспорва нито от Украйна, нито от Русия", се посочва в доклада.

Експертите, извършили разследването, не успяха да установят точни цифри. Украински служители казаха на експертите от ОССЕ, че оценяват броя на депортираните деца на 200 000-300 000.

"Руската федерация не само многократно явно нарушава законните интереси на тези деца, но и им отказва правото на личност, правото на семейство, правото да се съберат със семейството си, а също така нарушава правата им на образование, достъп на информация, правото на почивка, отдих, игра, забавление и участие в културния живот и изкуството, както и правото на мисъл, съвест и религия, правото на здраве и правото на свобода и сигурност", се казва в доклада .

Експертите на ОССЕ установиха, че отведените украински деца "са подложени на проруски информационни кампании, често равносилни на целенасочено превъзпитание".

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани

"Руската федерация не предприема никакви стъпки за активно насърчаване на връщането на украинските деца. По-скоро тя създава различни пречки за семействата, които искат да върнат децата си", добавят експертите.

В момента в Русия и в окупираните територии на Украйна руските власти задържат няколкостотин хиляди деца, отнети от родителите им. Деца, които са успели да се върнат, разказват за малтретиране от страна на окупаторите и всъщност за опити да бъдат "превъзпитани" в руснаци.

През март тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин специално по делото за масовите депортации на украински деца. През април ПАСЕ призна тези депортации за геноцид на украинския народ.

Зеленски приветства резолюция на ПАСЕ за депортирането на украински деца

Зеленски приветства резолюция на ПАСЕ за депортирането на украински деца

ПАСЕ призна и решението на МНС за арест на Путин