Президентът на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък коментира резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която признава, че депортирането на украински деца от Русия е геноцид, съобщава УНИАН.

"Днес бе постигнат важен политически резултат в Страсбург - на сесията на ПАСЕ. Беше приета резолюция, която определя, че депортирането на украински деца от Русия съдържа признаци на геноцид. Практически погледнато, това решение значително ще помогне на нашата глобална работа за ангажиране на Русия и неговите служители, включително държавния глава терорист, да бъдат подведени под отговорност именно за геноцид, геноцидна политика срещу Украйна", каза той по време на традиционното вечерно видеообръщение.

Според президента депортирането на украински деца от Русия е един от добре обмислените елементи на опита ѝ да заличи идентичността на украинския народ, да унищожи самата същност на украинците.

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

45 страни от ОССЕ помагат на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани

"Това е умишлено престъпление на геноцид, извършено от руски официални лица - така трябва да се квалифицира както политически, така и юридически", каза той.

Зеленски припомни, че първата дама на Украйна Елена Зеленска се е обърна към ПАСЕ специално по темата за депортирането на деца.

"Нашите парламентаристи и дипломати свършиха добра работа. На всички нива - формални и неформални, с лидерите на държавите, на парламентарно, правителствено, правоприлагащо ниво, в правната общност и в международни и междупарламентарни организации - ние ще продължаваме да работим за връщането на всички депортирани украински деца и за наказване на Русия", добави държавният глава.

Според президента украинските власти знаят за почти 20 000 деца, които Русия незаконно е извела от украински територии.

"Но е очевидно, че това е само част от много по-голямо престъпно деяние. Може да има много повече такива деца", добави Зеленски.

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Украйна изчислява, че близо 20 000 украинчета са незаконно депортирани в Русия

ПАСЕ прие съответната резолюция на 27 април.

В документа се отбелязва, че според международното право насилственото депортиране е признак на геноцид, така че всички случаи трябва да бъдат разследвани, а всички замесени трябва да бъдат подведени под отговорност.

ПАСЕ приветства и решението на Международния наказателен съд (МНС) относно заповедта за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Освен това Асамблеята призна белоруския диктатор Александър Лукашенко за замесен в геноцида на украинците.

"Това е само началото": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

"Това е само началото": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

Според Киев решението на МНС е "историческо"