Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца, които са били "откраднати" по време на войната и депортирани в Русия, съобщава "Ройтерс".

Военният конфликт, продължаващ 13 месеца, доведе до разселване на милиони хора, включително на семейства и деца. Невъзможно е да се установи реалният брой деца, които са били принудително депортирани в Русия.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

В "Телеграм" Верешчук посочи, че сирачетата са били "откраднати в Украйна" и са дадени за осиновяване в Русия.

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Заведени са над 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в Украйна

"Настоятелно препоръчвам на руските граждани да не осиновяват украински сираци, които са били незаконно изведени от временно окупираните територии на Украйна", написа тя в социалната мрежа.

"Още веднъж напомням на всички руски така наречени "осиновители" и "настойници": рано или късно ще трябва да отговаряте", предупреди Верешчук.

По данни на Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани.

От своя страна Русия не крие, че има програма, по която е довела хиляди украински деца на своя територия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Там ги учили на Путиновата версия на историята

По-голямата част от движението на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива в опит да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

В средата на август Министерството на отбраната на Русия заяви, че дотогава в страната са били доведени 3,5 милиона души, включително над половин милион деца.

Съединените щати заявиха през юли, че Русия "насилствено е депортирала" 260 000 деца от домовете им в Русия.

Виталий Ганчев, проруски служител на окупираните части на Харковска област, заяви вчера, че група деца от региона са били изпратени в Русия миналата година със съгласието на техните родители или настойници.

"Децата са настанени при отлични условия, осигурено им е всичко необходимо. И ние ще продължим да се грижим за тях, докато родителите им се върнат", увери той.

Доклад обвинява Русия във военно престъпление заради отвлечени украински деца

Доклад обвинява Русия във военно престъпление заради отвлечени украински деца

Най-малко 6000 деца са били отведени в лагери за проруско възпитание