45 страни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще участват в решаването на проблема с насилственото вземане на украински деца от Русия.

Това съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в Twitter. Той приветства тази инициатива на тези държави.

"Нуждаем се от решителни съвместни действия, за да спрем тази практика на геноцид, да върнем децата в Украйна и да гарантираме, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", каза Кулеба.

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Украйна изчислява, че близо 20 000 украинчета са незаконно депортирани в Русия

Припомняме, че ден по-рано, украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца, които са били "откраднати" по време на войната и депортирани в Русия.

Военният конфликт, продължаващ 13 месеца, доведе до разселване на милиони хора, включително на семейства и деца. Невъзможно е да се установи реалният брой деца, които са били принудително депортирани в Русия.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

По данни на Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани.

От своя страна Русия не крие, че има програма, по която е довела хиляди украински деца на своя територия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

Полша стартира инициатива за издирване на украински деца, отведени в Русия

Полша стартира инициатива за издирване на украински деца, отведени в Русия

Целта е да се привлече внимание върху проблема

По-голямата част от движението на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива в опит да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

В средата на август Министерството на отбраната на Русия заяви, че дотогава в страната са били доведени 3,5 милиона души, включително над половин милион деца.

Съединените щати заявиха през юли, че Русия "насилствено е депортирала" 260 000 деца от домовете им в Русия.