Тази седмица Полша, съвместно с Европейската комисия, ще започне инициатива за издирване на украински деца, отведени от окупираните територии в Русия. Украйна многократно е заявявала, че извеждането на деца в Русия и предаването им на семейства е депортация и геноцид, припомня Руската служба на Би Би Си.

Както обясни полският заместник външен министър Шимон Шинковски, целта на тази инициатива е "да привлече вниманието на света към този сериозен проблем благодарение на много високото политическо ниво на тази инициатива, нивото на председателя на Европейската комисия и министър-председателя на Полша".

Инициативата трябва да включва не само "следствени действия за събиране на конкретни доказателства" за "отвличания" на деца, но и "създаване на механизъм за решаване на проблема". Повече подробности ще бъдат обявени по-късно тази седмица, уточни Шинковски.

Вчера телевизионният канал "Дождь" (признат за чуждестранен агент в Русия) направи репортаж за украински сираци, изведени от окупираните от Русия територии и разпределени в руски институции.

Според кореспонденцията на руското министерство на образованието с регионалните органи на настойничеството, която е била на разположение на канала, през август миналата година 400 деца са били разпределени в 24 руски сиропиталища и интернати. В най-малко 21 от тях украинските деца, заедно с руските деца, са подложени на "военно-патриотично" възпитание и са принудени да участват в различни "патриотични" дейности.

Доклад обвинява Русия във военно престъпление заради отвлечени украински деца

Доклад обвинява Русия във военно престъпление заради отвлечени украински деца

Най-малко 6000 деца са били отведени в лагери за проруско възпитание