Командващият сухопътните войски на украинската армия ген. Олександър Сирски призова за засилване на отбраната на североизточния фронт. За това съобщават в "Ню Йорк таймс", като поясняват, че този негов призив е в разрез със съветите на Пентагона.

Според изданието разногласията между Киев и Вашингтон се засилват, като генерал Олександър Сирски е изразил тревога за ситуацията около Купянск.

През последните седмици руските войски успяха да си пробият път до подстъпите на този украински град и някои официални лица в Киев препоръчаха той да бъде изоставен, обръщат внимание от "Ню Йорк таймс".

В същото време Сирски настоява да бъдат взети всички мерки и да се засили отбраната при застрашените участъци.

Как британски военачалник стана ключова "свръзка" на НАТО в Украйна

Как британски военачалник стана ключова "свръзка" на НАТО в Украйна

След среща с Тони Радакин Залужний отсякъл: "Това е нашият човек"

Той обяснява как руската армия прегрупира силите си и ги прехвърля в новосформирани бригади и дивизии от Русия, за да възобнови настъплението си. Тя продължава да нанася загуби на украинските части с артилерията и с авиацията си.

От друга страна Вашингтон разкритикува украинската военна стратегия. Оттам посочиха, че тъкмо тя е причината за бавния напредък на контраофанзивата в Южна Украйна. Според Пентагона украинското командване трябва да съсредоточи огневата си мощ и войските си в един участък, а не да ги пръсва в няколко посоки.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" коментира зачестилите през последната седмица критики срещу стратегията на Киев. В него се изразява позицията, че има представители на администрацията на Джо Байдън, които са убедени, че тя е само опит да се отклони вниманието на военните във Вашингтон, че войната може да се проточи до изборите за президент и Конгрес през 2024 година.

Междувременно в германския "Билд" публикуваха мнението на украинският министър на отбраната Олексий Резников, който коментира, че украинската контраофанзива не бива да се възприема като някакъв холивудски филм - блокбастър.

Той увери интервюиращите го, че всичко около войната в Украйна върви според техните планове. Резников добави, че тези планове са бил предварително обсъдени с партньорите на Киев.

САЩ и съюзниците обсъждат планове за увеличаване на производството на боеприпаси

САЩ и съюзниците обсъждат планове за увеличаване на производството на боеприпаси

Белият дом чертае стратегия

Генералът обясни и защо украинските отбранителни сили се движат бавно - те за разлика от руските - искат да запазят както живота на своите войници, така и техническите възможности на оборудването си.

Резников добавя и че руснаците все още имат превъзходство във въздуха.