Британският "Гардиън" разказва в пространна статия с чувство на гордост как британският адмирал сър Тони Радакин ще играе все по-важна роля в отношенията между Вашингтон и Киев.

Преди единадесет дни представители на най-висшия команден състав на НАТО пътуват до тайно място на полско-украинската граница. Там те имат среща с ръководителя на въоръжените сили на Украйна - генерал Валерий Залужний. Събират се на нещо, което би могло да се нарече "военен съвет".

Но не става въпрос за водене на обикновена дискусия: Залужний пристига с целия си команден състав, като за срещата те са пропътували над 480 км от Киев. Целта на петчасовото събиране бе експертите от НАТО да помогнат да се подобри военната стратегия на Украйна.

На първо място в дневния ред на срещата бе въпросът за справянето със затихващия напредък на украинската контраофанзива. На второ място - военните планове за предстоящата изтощителна зима плюс набелязване на по-дългосрочна стратегия, предвид факта, че войната неизбежно ще продължи и през 2024 година.

По време на срещата направи впечатление не само присъствието на военачалника на НАТО - американският генерал Кристофър Каволи, но и на адмирал сър Тони Радакин. Оказва се, че той е човекът, спечелил доверието на Вашингтон и Киев, че ще помогне на Украйна да се справи с руските нашественици.

Това не беше първата подобна среща. Преди нея Радакин пътува сам до Киев, където провежда 45-минутна среща с украинския президент Володимир Зеленски. Тя бе на четири очи, без изявления след нея, като според източници, близки до британското министерство на отбраната, нейната цел била Радакин да разбере по-добре стратегията на Украйна и как Западът може да помогне.

От Белия дом се притесняват да не създават впечатление, че САЩ са тясно замесени във войната в Украйна и заради това американският колега на Радакин в Пентагона - генерал Марк Мили има забрана да пътува до Украйна. Но Лондон, чиято армия е много по-малка от тази на Вашингтон, нямат подобни притеснения.

Димо Гяуров: НАТО подцени Черно море, сега Русия има сериозно превъзходство

Димо Гяуров: НАТО подцени Черно море, сега Русия има сериозно превъзходство

Турция е основен фактор в региона

Няколко дни по-рано - на 10 август, във видеоконферентна среща, на която се включи и Радакин, ген. Марк Мили подкани Залужний да съсредоточи контраофанзивата върху "един основен фронт", съобщи "Ню Йорк таймс".

Но както става ясно - дори в ерата на сигурните военни комуникации - някои разговори трябва да се водят само лице в лице.

От срещата на полската граница има снимка на Радакин със Залужний и Каволи във военни униформи. На нея те демонстрират приятелски отношения. Украинският генерал е прегърнал и двамата мъже. Може да се очаква - Радакин му е донесъл като подарък любимото уиски - Glenmorangie.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, споделя, че след края на срещата, Залужний му споделил: "Това е нашият човек". Данилов, от своя страна, предпочита да прави по-мачистки комплименти и го определя като човек със "стоманени топки".

От британска страна нямат голямо желание да споделят за резултатите от срещата на границата. Но има индикации от страна на западни страни членки на НАТО, че в резултат на срещата стратегията се е променила.

"Можете да видите, че те се съсредоточават върху Запорожкия фронт", заяви вътрешен източник по повод съобщенията за нови украински атаки, насочени към град Токмак, първа стъпка към достигането на Азовско море, като по този начин се прекъсва сухопътния мост към Крим.

Това е изненадващ обрат за 57-годишния Радакин, който през октомври 2021 г. беше назначен за ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство от Борис Джонсън и така стана първият началник на военноморските сили от 20 години насам.

Тогава идеята беше Великобритания да си почине от продължителните войни в Ирак и Афганистан и да се съсредоточи върху морската стратегия "Глобална Великобритания". Тя е приета след "Брекзит" и е с по-голям акцент върху Китай. По-конкретно е насочена към отстояване на навигационните права и свободи пред Пекин в Южнокитайско море.

Назначението на Радакин бе силно оспорвано. Поддръжниците на неговия основен съперник - генерал сър Патрик Сандърс - защитаваха категоричната позиция, че за поста главен военен съветник трябва да е някой, който е прекарал известно време на фронтовата линия.

Подкрепящите Радакин, който преди да се присъедини към армията е бил адвокат, подчертават, че той е участвал в три оперативни обиколки в Ирак и че военноморският опит има своите предимства, дори в сухопътна война.

"Когато сравнявате начина на работа на адмирал и генерал, помислете как действат във флота - те трябва да мислят стратегически - в едри понятия, а не да се губят в дребнотемие - в подробности за оръжия, логистика или тактики на бойното поле. Радакин знае как да задава прости въпроси" - защити го негов поддръжник.

Atlantic Council съветва НАТО да отговори незабавно, решително и военно на провокациите на Русия в Беларус

Atlantic Council съветва НАТО да отговори незабавно, решително и военно на провокациите на Русия в Беларус

Разгръщането на войски ще демонстрира, че НАТО не се страхува от война с Русия

Но мнозина в британската армия се оплакват, че Радакин не им е спечелил допълнително финансиране във време, когато руската инвазия и нарастващата заплаха от Москва драматично потвърждава колко важна е сухопътната армия.

Когато Радакин бе назначен на поста, руската армия вече се струпваше на границата с Украйна. По времето, когато той започна работа - на 30 ноември 2021 г., някои служители в Министерството на отбраната дори се обзалагаха кога Москва ще атакува.

Джон Форман, последното военно аташе на Обединеното кралство в Москва, организира в руската столица през февруари 2022 г. среща на Радакин и на министъра на отбраната Бен Уолъс с техните колеги. Това се случи по-малко от две седмици преди инвазията.

Това бе една от най-значимите срещи между представителите на Лондон и Москва от 1945 г. насам. След официалната част Уолъс отиде да се срещне с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, докато Радакин разговаря с началника на щаба - Валерий Герасимов.

Военното аташе Джон Форман, чиято работа е да дава съвети как да се провеждат срещите, описа Радакин като добър, но твърд слушател.

"Казах му да не прекалява с любезностите, но и да не отблъсква събеседника си със самохвалство", разкри Форман, но когато Герасимов заявил, че Русия не планира нахлуване, Радакин го попитал: "Защо тогава са тези брони на границата". Руснакът не бил свикнал да му противоречат и се сконфузил.

Русия, разбира се, нахлу и оттогава според близки до Радакин, той е превърнал в добродетел търсенето на съвети. Той се срещна с Хенри Кисинджър, когато бившият държавен секретар на САЩ посети Лондон, за да отбележи 100-ия си рожден ден. Радакин проведе 15-минутен частен разговор с ветерана дипломат, посветен на ядрената заплаха, която създава Русия във войната с Украйна.

През последната година Великобритания смени трима премиери, а Уолъс трябва да се оттегли от поста след няколко дни. Политическите сътресения като че ли само помогнаха за издигането на Радакин в йерархията. За кратко време адмиралът се превърна във фигура - символ на приемственост, дори на помощник-стратег на Запада и Киев в продължаващата война.