Напрежението ескалира в района около Сувалкския пролом, стратегически важен коридор, свързващ Полша с Литва - и по този начин също с Латвия и Естония. Тесният коридор е ограден от силно милитаризирания балтийски анклав на Русия Калининград и Беларус, чийто лидер, президентът Александър Лукашенко, е васален съюзник на руския президент Владимир Путин. Ако Путин превземе коридора, трите балтийски държави на практика ще бъдат откъснати от останалата част от НАТО, пише Ян Бжежински, старши сътрудник в Atlantic Council, бивш заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ за Европа и политиката на НАТО.

През последния месец групата Вагнер - паравоенна група, която послужи като руски щурмови отряди в Украйна и която е известна със своята бруталност - обучава на видно място беларуските специални сили на военен полигон на няколко километра от полската граница. Около десет хиляди войници на "Вагнер" са разположени в Беларус след тяхното обединение през юни срещу руския генерален щаб, според старши командир в групата.

Лукашенко, знаейки опасенията на Полша относно групата Вагнер, се опита да подразни поляците. Той публично каза: "Може би не трябва да го казвам, но ще го направя: Започваме да се притеснявам от Вагнеровците. Те искат да отидат на запад. Той добави, че бойците на Вагнер са говорили за "екскурзия" до Варшава и Жешов. По-рано този месец два беларуски хеликоптера нарушиха полското въздушно пространство близо до Бяловежа, регион южно от Сувалки. Миналата седмица Беларус започна военни учения в района на Гродно в близост до пропастта Сувалки, което допълнително събуди опасенията в Полша и Литва.

Тези действия не са изненадващо съвместими с провокациите на Путин. В края на юли той обвини Варшава, че възнамерява да си върне териториите, които съветският лидер Йосиф Сталин заграби от Полша по време на Втората световна война, включително "голяма част от Украйна... да си върне историческите земи." Той добави, че "известно е, че те мечтаят и за беларуски земи".

Путин придружи разгорещената си реторика с военни действия. В допълнение към изпращането на групата Вагнер в Беларус, той продължава да използва територията на Беларус, за да организира агресия срещу Украйна и наскоро обяви, че Русия е разположила ядрени оръжия в Беларус.

През юни Русия проведе масово военно учение в Балтийско море по същото време, когато НАТО проведе своето ежегодно и отдавна планирано военноморско учение BALTOPS. Този месец Москва обяви старта в Балтийско море на Ocean Shield, още по-мащабно учение, включващо шест хиляди души персонал, тридесет военни кораба и лодки и тридесет самолета.

Целите на Путин са очевидни. Той се стреми да изследва защитата на Алианса. Той се опитва да посее раздор сред съюзниците от НАТО. И той се опитва да подкопае доверието на Централна Европа в Алианса.

Полският премиер: Вагнеровци се стремят да дестабилизират източния фланг на НАТО

Полският премиер: Вагнеровци се стремят да дестабилизират източния фланг на НАТО

Моравецки и Науседа се срещнаха в Сувалкския пролом

Случай за мълниеносно учение

Полша, Литва и Латвия отговориха, като подсилиха границите си, като Варшава изпрати около десет хиляди военни на границата си с Беларус. Но отговорът им трябва да бъде част от отговора на НАТО на тези провокации, който надхвърля риторичното осъждане и демонстрира военната готовност и способности на Алианса.

НАТО трябва да проведе учение без предизвестие в пропастта Сувалки, като разположи морски, въздушни и наземни средства от други държави-членки на Алианса. Целта ще бъде да се демонстрира и тества оперативната готовност в координация с полските и литовските сили и батальоните за засилено предно присъствие на НАТО, разположени сега в тези две страни.

Съвместните оперативни сили с много висока степен на готовност на Алианса (VTJF) биха били идеален елемент, който да служи като ядро на тази демонстрация на сила. Тази сила, наброяваща двадесет хиляди войници, включва въздушни, морски и компоненти на силите за специални операции, както и многонационална сухопътна бригада от пет хиляди войници. Водещите елементи имат задачата да бъдат готови за разгръщане в рамките на три дни.

По време на Студената война ученията на НАТО за разполагане на контрасила бяха рутинен отговор на военни провокации от страна на Съветския съюз, включително тези, подобни на това, което Путин прави в региона около Сувалкския пролом. НАТО трябва да направи същото днес.

Разгръщането на VTJF би демонстрирало, че НАТО не се страхува от конфликт с Русия - впечатление, за което съюзническите лидери за съжаление допринесоха, повтаряйки, подобно на мантра, че отговорът на Запада на руската инвазия в Украйна не трябва да включва НАТО в конфликта, за да избегне Трета световна война. Тази мантра само накара Путин да постави под въпрос решителността на Алианса.

Подобно разполагане би подчертало оперативната реализация на новата военна стратегия на НАТО, която беше представена на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона има за цел да позволи на Алианса да реагира по-ефективно на агресия, включително провокации като тези, които Путин организира близо до Сувалкския пролом.

Подобно "мигновено учение" би допринесло за продължаващото обновяване на бойния начин на мислене на Алианса и практиката за бързо и решително противодействие на руските провокации чрез строги демонстрации на решителност, единство и сила.

Някои може да възразят, че това би провокирало Русия. Но ако има какво да научим от руското нахлуване в Украйна през 2022 г., то е следното: неуспехът на Алианса да проведе по-силови разполагания в Централна Европа в месеците, предшестващи тази атака, когато Москва струпа сили на границите на Украйна, само допълнително насърчи Путин.

Когато обръщаме внимание на провокациите, които изискват внезапно учение, последните събития в пропастта Сувалки трябва да са в горната част на списъка.

Беларус започна военни учения до границата си с Полша и Литва

Беларус започна военни учения до границата си с Полша и Литва

Напрежението нараства, държави от НАТО заявиха, че са подготвени за провокации от Москва и Минск