Беларус започна военни учения близо до границата си с Полша и Литва, ход, идващ на фона на напрежението, което вече е изострено с двете страни членки на НАТО заради свързаните с Русия наемници на Вагнер, които се преместват в Беларус след краткотрайния им бунт в Русия, съобщава АП.

Както Полша, така и Литва засилиха сигурността на границите, откакто хиляди бойци на Вагнер пристигнаха в съюзна на Русия Беларус по споразумение, което сложи край на въоръжения им бунт в края на юни и позволи на тях и техния лидер Евгений Пригожин да избегнат наказателни обвинения.

Лидерите на двете държави от НАТО заявиха, че са подготвени за провокации от Москва и Минск в чувствителна зона, където двете страни граничат с Беларус, както и с руския ексклав Калининград. Те коментираха в началото на август, след като два беларуски хеликоптера прелетяха за кратко на ниска височина в полското въздушно пространство. Беларуските власти отрекоха техните хеликоптери да са влизали в Полша.

Високо напрежение на границата НАТО-Беларус

Високо напрежение на границата НАТО-Беларус

Готова ли е Русия да ескалира война с НАТО и да рискува ядрена ескалация и от двете страни?

Беларуското министерство на отбраната заяви, че ученията, които започнаха в понеделник, се основават на опита от "специалната военна операция" - терминът, който Русия използва за войната си в Украйна. В него се казва, че това включва "използването на дронове, както и тясното взаимодействие на танкови и мотострелкови части с части от други видове въоръжени сили".

Военните игри са в района на Гродно в Беларус, близо до така наречената пропаст Сувалки - слабо населен участък от земя, минаващ 96 километра по протежение на полско-литовската граница. Той свързва трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония с останалата част от алианса на НАТО и разделя Беларус от Калининград, силно милитаризиран руски ексклав на Балтийско море, който няма сухопътна връзка с Русия.

Военни анализатори на Запад отдавна гледат на Сувалкския пролом като на потенциална точка на възпламеняване във всяка конфронтация между Русия и НАТО. Те се притесняват, че Русия може да се опита да се възползва от пропастта и да отреже трите балтийски държави от Полша и други страни от НАТО.

Армията на Беларус заяви, че активно използва руски наемници, за да обучава своите войски и ученията започнаха, след като според съобщенията в страната пристигнаха още бойци на Вагнер. Според Belaruski Hajun, активистка група, която проследява движението на войски в Беларус, наемниците пристигат на малки групи всеки ден.

Сива Зона, свързан с Вагнер блог в приложението за съобщения Telegram, съобщи в понеделник, че около 7000 бойци на Вагнер са в лагер близо до Асиповичи, град на 230 километра северно от украинската граница. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

Полската гранична охрана иска още 1000 войници на беларуската граница

Полската гранична охрана иска още 1000 войници на беларуската граница

350 души са се опитали да преминат нелегално от Беларус в Полша през почивните дни