Бойци от руските частни наемни сили "Вагнер" се придвижват близо до източния фланг на НАТО, за да дестабилизират военния алианс, каза в четвъртък полският премиер.

Войници на "Вагнер" започнаха обучение с националната армия на Беларус, което накара Полша да премести повече от 1000 войници по-близо до границата. Във вторник той обвини Беларус в нарушаване на въздушното й пространство с военни хеликоптери.

"Трябва да сме наясно, че броят на провокациите ще нараства", каза Матеуш Моравецки след среща с литовския президент Гитанас Науседа в източна Полша.

"Групата "Вагнер" е изключително опасна и те са преместени на източния фланг, за да го дестабилизират.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол

Моравецки и Науседа се срещнаха в Сувалкския пролом, слабо населен, но стратегически важен район на полска територия между Беларус и руския ексклав Калининград, който присъединява балтийските държави към други членки на НАТО.

Науседа каза, че броят на бойците на "Вагнер" в Беларус може да надхвърли 4000.

"Трябва не само да говорим за мерки на национално ниво, но и... какво трябва да се направи, ако тази ситуация стане още по-сложна, включително затварянето на границата с Беларус", каза Науседа.

"Това трябва да стане по координиран начин между Полша, Литва и Латвия.

Беларус позволи на руския президент Владимир Путин да използва нейната територия като стартова площадка за нахлуването в Украйна, но не ангажира свои войски във войната.

ISW: "Вагнер" може да измести руската армия в Беларус

ISW: "Вагнер" може да измести руската армия в Беларус

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната