Украйна е готова да започне дългоочакваната контраофанзива. Това заявява президентът Володимир Зеленски в интервю за Wall Street Journal, публикувано в събота.

"Не знам точно колко време ще отнеме и каква цена ще платим. Честно казано, има няколко варианта за развитие на ситуацията, напълно различни. Но ние сме готови", казва Зеленски. Всички украинските медии разпространяват думите на президента днес.

Според него украинските власти и командири твърдо вярват в успеха на контраофанзивата. Връщането на временно окупираните територии на Украйна ще промени динамиката на войната, уверен е президентът.

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

В интервю за италианските медии

През май Володимир Зеленски заяви, че Киев все още трупа запаси от западни оръжия и че трябва да се изчака с контранастъплението.

Не е ясно как точно се е променила ситуацията с доставките за по-малко от месец, но много експерти твърдят, че сега метеорологичните условия са идеални за започване на контраофанзива.

Според Зеленски, въпреки че Украйна би искала да разполага с още и допълнителни ресурси за контраатака, тя не може да чака с месеци.

Украинският президент също така отчита, че Русия има въздушно предимство, а липсата на защита от вражески самолети означава, че много войници могат да загинат по време на контранастъплението. Затова и Зеленски също така подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни системи Patriot за защита както на цивилното население, така и на войниците на фронтовата линия.

"Към днешна дата единственото оръжие, способно да спре някои от видовете ракети, които Руската федерация използва срещу нашите цивилни граждани, училища, инфраструктура, енергийна система, единствената система в света, е Patriot."

Вчера Украйна се похвали, че е сглобила европейската част на коалиция F-16.

Миналата седмица изявление за контраофанзивата направи и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, който заяви, че украинската армия е готова да започне контраофанзивата, която "се очаква от нея от дълго време". Тогава той не посочи конкретна дата - офанзивата може да започне "утре, вдругиден или след седмица".

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Контраофанзивата може да започне „утре, вдругиден или след седмица“

Днес, едновременно с публикацията на интервюто на украинския президент, агенциите съобщават за посещението на командирът на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски на фронтовата линия по линията Бахмут за планиране на по-нататъшните действия.

В профила си в Telegram Сирски публикува и снимка с текст: "Бахмутското направление. Продължаваме да работим с нашите войници на фронтовата линия. За мен лично е важно да виждам нашите бойци на фронта. Да чуя техните проблеми и предложенията им от първа ръка."

От една седмица в украинските канали се разпространява видеото, публикувано от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни под мотото "Време да си върнем своето", което загатва за началото на контраофанзивата и коментар, че това е молитва за освобождението на Украйна: "Благослови нашето решително настъпление!".

Време е да си върнем своето - видео загатва за украинската контраофанзива

Време е да си върнем своето - видео загатва за украинската контраофанзива

Благослови нашето решително настъпление!

Темата за контраофанзивата на украинците се наложи още в началото на годината, когато светът отбеляза една година от пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна. Първите месеци обаче бяха белязани от защитата на Бахмут - град неведнъж определян като без сериозно стратегическо значение за нито една от страните, но избран, може би по тактически причини, от украинските военни за отбрана до последно. 

От началото на миналия месец Русия възобнови честите атаки по въздух с ракети и дронове, което според анализатори на фронта е показателно е опит на Кремъл да спре или осуети подготвяната украинска контраофанзива. Атаките неизменно са насочени и към столицата Киев.

От друга страна Украйна се намира под психологическия натиск на западните си съюзници да оправдае сериозната военна помощ, която получава от година, а и да отговори на очакванията на собствените си граждани.

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната