Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни публикува видео в социалните мрежи с украински военни, които просят благословение за своето решително настъпление срещу руската армия.

Видеото е анонсирано с кратък пост "Време да си върнем своето", което загатва за началото на контраофанзивата и коментар, че това е молитва за освобождението на Украйна: "Благослови нашето решително настъпление!".

"С такива думи и мисли нашите героични воини тръгват в настъпление, за да освободят Украйна от руските нашественици и да издигнат Знамето на Победата".

Видеото е напомпано с патриотизъм, призовава за Божия благословия. Виждат се снайперисти, танкове, модерни ракетни установки, залпов огън и всичко това на фона на изгрев слънце, на което се откроява украинското знаме.

Видеото е вдъхновено от Молитва на украинския националист, написана от Осип Машчак през 20-те години на миналия век, преди почти 100 години.

"Украйна, нашата родна земя,

Бог, нашият небесен баща,

да те благослови!

Ще унищожа

враговете на моята страна,

убийците на моите братя,

изнасилвачите на моите сестри.

Нека ръката ми бъде стабилна,

за да убия враговете си!

Нека очите ми бъдат ясни,

за да мога да убия враговете си!

Нека оръжията ми са в изправност,

за да убия враговете си!

Нека волята ми е от стомана,

за да убия враговете си!

Украйна, моята родина,

Бог, наш небесен баща,

благослови!

Нашето решително настъпление!

Нашето свещено отмъщение!

Нашата свята победа!*

Военният видеоклип напомня на холивудски трейлър, но също така откроява способностите на украинския PR в момента, както и това, че войната се води и на информационното поле и в социалните мрежи.

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Контраофанзивата може да започне „утре, вдругиден или след седмица“

*Преводът е на редакцията.