Украинската армия е готова да започне контраофанзивата, която се очаква от нея от дълго време. Това заявява секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов пред BBC. Той не посочва конкретна дата - офанзивата може да започне "утре, вдругиден или след седмица".

Украйна няма право на грешка, защото това е "историческа възможност", която не бива да се пропуска, казва още Данилов. BBС изрично посочва, че интервюто е било прекъснато от телефонно съобщение от Зеленски, който го извика на среща, за да обсъдят контраофанзивата.

"Това може да се случи утре, вдругиден или след седмица", каза секретарят на Съвета по сигурността. - Ще бъде странно, ако посоча дати за началото на тези или онези събития. Това не е възможно... Пред страната ни стои много отговорна задача. И ние разбираме, че нямаме право да правим грешки.

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

В интервю за италианските медии

Украинското разузнаване потвърждава, че част от силите на ЧВК "Вагнер" се изтеглят от Бахмут, но това не означава, че те ще спрат да се бият за руснаците срещу украинската армия. Данилов заявява, че данните им са, че вагнеровците се "прегрупират на още три места". Украйна планира контранастъпление от месеци, а руските войски се подготвят да се защитават. Данилов заяви, че ВСУ ще започнат настъпление, когато украинските командири решат, че могат да постигнат "най-добрия резултат" в момента.

Данилов е "абсолютно спокоен" за това, че Русия започва да разполага ядрени оръжия в Беларус: "Това не е някаква новина за нас."

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

Кремъл не се е отказал от сепаративен мир в Украйна