Президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота подчерта, че се предприемат сериозни стъпки украинските защитници да преминат в контранастъпление, което светът ще види и Русия ще усети.

"Ние се подготвяме много сериозно и определено ще бъдат предприети много сериозни стъпки. Знам, че всички сме мотивирани и не само тези, които знаят целия този план, но и нашите хора, които очакват", каза Зеленски в интервю за италианските медии, което се излъчи на живо в YouTube канала на президентската канцелария, съобщава "Укринформ".

Той добави, че темата за контраофанзивата сега е най-популярната в Украйна и извън нея, но не навлезе в подробности, като обясни, че може да навреди.

"Вие непременно ще го видите и Русия непременно ще го усети", увери президентът.

Той благодари на Италия за решението ѝ да предостави системи за противовъздушна отбрана, по-специално SAMP-T, за защита на украинците.

Президентът предупреди италианските политици, които предлагат на Украйна да се предостави хуманитарна помощ, че оръжията за украинците в момента са отбранителна помощ, защита, способност за оцеляване.

Пригожин: Украинското контранастъпление върви с пълна пара

Пригожин: Украинското контранастъпление върви с пълна пара

Той предупреди за настъпление и в руски територии

Припомняме, че Зеленски бе на посещение в Италия на 13 май.

Той се срещна по-рано с италианския министър-председател Джорджия Мелони, ката разговорът продължи по-дълго от планираното.

"Не можете да постигнете мир, ако се предадете", каза Мелони на пресконференция, обръщайки се към украинския президент. Според нея едно такова развитие на войната би било сериозен негативен прецедент за целия свят.

Мелони също така подчерта, че Италия подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС и по-тясното сътрудничество на страната с НАТО.

В рамките на посещението си в Италия украинският президент беше приет и от папа Франциск. По данни на Ватикана 40-минутният разговор се е състоял в присъствието на преводач. Срещата между папата и украинския президент не се състоя в Апостолическия дворец, както е обичайно за държавните глави, а в т.нар. аулета - помещение до залата за аудиенции във Ватикана.

Зеленски към папа Франциск: Не може да има равенство между жертва и агресор

Зеленски към папа Франциск: Не може да има равенство между жертва и агресор

Помолих да осъди руските престъпления в Украйна

Франциск е подарил на украинския президент малка скулптура, представляваща маслинова клонка - символ на мира. Украинският президент от своя страна е подарил на папата икона на Дева Мария, изрисувана върху остатъци от бронежилетка. "Благодаря ви за това посещение", е казал папа Франциск, на което Зеленски е отвърнал "За мен е голяма чест".

Самият Зеленски разказа за срещата си в профила си в социалните мрежи. Той е заявил своята благодарност "за личното внимание на папата към трагедията на милиони украинци" и е призовал да се положат всички усилия за връщането на "десетки хиляди депортирани деца" в родината им.

"Освен това го помолих да осъди руските престъпления в Украйна", написа Зеленски - "Защото не може да има равенство между жертвата и агресора."

Германия с военна помощ за Украйна, Зеленски от Рим в Берлин?

Германия с военна помощ за Украйна, Зеленски от Рим в Берлин?

Днес украинският президент е в Рим, за да получи подкрепа