Германското правителство е подготвило силен пакет с помощи за Украйна, съобщава последният брой на списание "Шпигел".

Очаква се Украйна да получи от Германия допълнителни оръжия на стойност около 2,7 млрд. евро.

Списъкът с помощ включва още 20 бойни машини на пехотата "Мардер", 30 танка "Леопард 1 А5", 18 колесни гаубици, 15 противовъздушни оръдейни установки "Гепард", 200 разузнавателни безпилотни летателни апарата, четири допълнителни противовъздушни системи IRIS-T, боеприпаси и повече от 100 бойни и логистични бронирани машини.

Това е най-големият оръжеен пакет, предоставян досега от Германия за укрепване на украинските въоръжени сили от началото на войната през февруари 2022 г.

Зеленски: Украйна вече празнува 9 май заедно с Европа

Зеленски: Украйна вече празнува 9 май заедно с Европа

Европа без агресия и реваншизъм, Европа, която уважава различните култури, подчерта украинският президент

По-късно Ройтерс съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне утре в Берлин. Официално новината не е потвърдена - днес Зеленски е на посещение в Италия.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони приветства украинския президент Володимир Зеленски в двореца "Киджи" в Рим, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той бе посрещнат с военни почести.

След пристигането си в Рим тази сутрин Зеленски се срещна първо с италианския президент Серджо Матарела, който го увери, че Италия е изцяло на страната на Украйна в борбата й срещу руската инвазия.

За пристигането на Зеленски в Рим са взети извънредни мерки за сигурност - около 1500 полицаи и служители по сигурността са на определени места и снайперисти. На летищата, гарите и в метрото са въведени специални проверки на сигурността. Над града е обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети.

Макрон и Зеленски обсъдиха нова военна помощ за Украйна

Макрон и Зеленски обсъдиха нова военна помощ за Украйна

Киев очаква скоро нова пратка с оръжие от ЕС