Президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Володимир Зеленски в неделя обсъдиха в телефонен разговор военните нужди на Украйна, съобщи "Ройтерс".

Зеленски съобщи, че е имал дълъг и съдържателен разговор с Макрон, по време на който двамата са обсъдили как да се сложи край на конфликта между Украйна и Русия.

"Благодарен съм на Франция и лично на Еманюел за тяхната подкрепа за нашата страна и нашия народ", каза той във вечерно видео обръщение, в което също така благодари на Франция за обещанието да изпрати оръжие на Украйна.

Френското президентство заяви, че Макрон е потвърдил пред Зеленски подкрепата на Франция за Украйна и че Макрон е дал актуална информация за европейската координация за оказване на военна помощ на Украйна.

Изразходвани спецчасти. Какво се знае за загубите на Русия в Украйна до края на април

Изразходвани спецчасти. Какво се знае за загубите на Русия в Украйна до края на април

Руското МО за последен път съобщи за загубите на 21 септември - 5 937 загинали

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел изрази увереност по-рано тази седмица, че блокът ще финализира план до дни за закупуване на боеприпаси за Украйна, след като Киев изрази разочарование от споровете между държавите-членки на ЕС.