В рамките на посещението си в Италия украинският президент Володимир Зеленски беше приет от папа Франциск. По данни на Ватикана 40-минутният разговор се е състоял в присъствието на преводач. Срещата между папата и украинския президент не се състоя в Апостолическия дворец, както е обичайно за държавните глави, а в т.нар. аулета - помещение до залата за аудиенции във Ватикана.

Папа Франциск е подарил на украинския президент малка скулптура, представляваща маслинова клонка - символ на мира. Украинският президент от своя страна е подарил на папата икона на Дева Мария, изрисувана върху остатъци от бронежилетка. "Благодаря ви за това посещение", е казал папа Франциск, на което Зеленски е отвърнал "За мен е голяма чест".

Самият Зеленски разказа за срещата си в профила си в социалните мрежи. Той е заявил своята благодарност "за личното внимание на папата към трагедията на милиони украинци" и е призовал да се положат всички усилия за връщането на "десетки хиляди депортирани деца" в родината им.

"Освен това го помолих да осъди руските престъпления в Украйна", написа Зеленски - "Защото не може да има равенство между жертвата и агресора."

През април, по време на Великденската служба, служител на украинското външно министерство изрази съжаление за решението на Ватикана да покани заедно да участват в церемонията момчета от Украйна и Русия.

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Папа Франциск: Войните са престъпление срещу Бога и човечеството

Той направи забележката си в годишната си реч

Това е първото посещение на Зеленски в Италия след руската инвазия в Украйна и първата му среща с папата след началото на войната. Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана през 2020 г., а от февруари 2022 г. насам са проведени няколко телефонни разговора.

Преди няколко седмици папа Франциск заяви, че Ватиканът участва в някаква тайна мисия за установяване на мир в Украйна. Представителите на Украйна заявиха обаче, че не знаят нищо за такава инициатива.

Никой не знае за мисията за мир на папата в Украйна

Никой не знае за мисията за мир на папата в Украйна

Нито Италия, нито Русия или Украйна разполагат с информация

86-годишният Франциск неведнъж е призовавал за прекратяване на войната и е изразявал готовност да посети Русия и Украйна. Той се срещна и с украинския министър-председател Денис Шмигал и унгарския министър-председател Виктор Орбан, един от малкото европейски политици, които поддържат връзки с Москва.

Тази седмица руският посланик във Ватикана Александър Авдеев направи прощално посещение при папата в края на мандата си.

Пристигането за разговорите с папа Франциск се забави с малко повече от час, защото Зеленски се беше срещна по-рано с италианския министър-председател Джорджия Мелони, където разговорът е продължил по-дълго от планираното.

"Не можете да постигнете мир, ако се предадете", каза Мелони на пресконференция, обръщайки се към украинския президент. Според нея едно такова развитие на войната би било сериозен негативен прецедент за целия свят.

Мелони също така подчерта, че Италия подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС и по-тясното сътрудничество на страната с НАТО.

Папата се извинил на Русия за обвиненията в жестокост

Папата се извинил на Русия за обвиненията в жестокост

Москва смята въпроса за приключен