Папа Франциск пристигна в Унгария в петък на тридневно посещение, където се очаква войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа да бъдат начело на дневния ред в неговите публични обръщения и разговори с премиера Виктор Орбан, предава Ройтерс.

Посещението е първото му пътуване, след като беше приет в болница заради бронхит през март, а в последствие стана ясно, че заболяването му макар и кратко е било тежко в началото.

Изглеждайки весел, Франциск, подпирайки се на бастун слезе пред събралата се тълпа и беше посрещнат от унгарски правителствени служители и две деца в традиционни национални носии, предлагащи хляб и сол.

В неделя папа Франциск ще ръководи литургия на открито пред парламента, с изглед към река Дунав в Будапеща.

Папата спази обещанието си да направи официално посещение, след като спря само за седем часа, за да закрие църковния конгрес в Будапеща през 2021 г. напът за Словакия, което накара мнозина унгарци да се почувстват пренебрегнати.

Той призна, че съдържанието на посещението ще бъде повлияно от текущите събития, дори ако основната му цел е среща с унгарски католици.

Папа Франциск трябва да се срещне с Орбан по-късно в петък.

Шмигал покани папата на посещение в Украйна

Шмигал покани папата на посещение в Украйна

Украинският премиер помолил папа Франциск да помогне за връщането на децата, отведени в Русия

"Очаквам с нетърпение посещението на папата, написа Орбан в "Туитър" в четвъртък вечерта. "В трудни времена като нашите е важно да помним какво ни държи заедно, а вярата е основата, върху която можем да изградим стабилно бъдеще."

59-годишният Орбан и 86-годишният папа имат различни възгледи за справянето с миграцията от Близкия изток и Африка към Европа, като папа Франциск смята, че мигрантите, бягащи от бедността, трябва да бъдат приемани.

Но относно Украйна, Орбан каза, че Унгария и Ватикана са единствените две европейски държави, които могат да бъдат описани като "промирни".

И двамата призоваха за прекратяване на огъня и преговори за спиране на войната, а папата призова Украйна да бъде отворена за диалог с "агресора" Русия, нещо, което Украйна досега изключва.

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски
Обновена

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски

Папата за войната, своята евентуална оставка и инвалидната количка

Въпреки че папата често е призовавал за обща забрана на трафика на оръжия и намаляване на производството на оръжия, той също така каза, че изпращането на оръжие в Украйна е морално приемливо, ако се използва за самоотбрана.

"ХРИСТИЯНСКА УНГАРИЯ"

Унгария, членка на Европейския съюз, е ключова артерия за мигрантските потоци към блока. Орбан, чието правителство построи стоманена ограда на границата със Сърбия, за да предпазва от мигранти, отказа да позволи на Унгария да бъде превърната в "имигрантска страна", в каквито според него са се превърнали други европейски държави. Той помоли папа Франциск през 2021 г., по време на неговото кратко посещение, "да не позволи християнска Унгария да загине".

Тогава той му даде подарък, който не се нуждаеше от тълкуване: факсимиле на писмо, което крал Бела IV от 13 век изпраща на папа Инокентий IV с молба за помощ в битката с татарите.

Папа Франциск смята, че докато държавите имат право да защитават своите граници, мигрантите трябва да бъдат разпределени в целия ЕС. Той вижда интеграцията им като културно обогатяваща за приемащите страни и нещо, което ще стимулира намаляващото население на Европа.

За унгарците, чакащи възможност да видят папа Франциск, някои видяха посещението му като момент на надежда.

Папа Франциск заговори за световна война

Папа Франциск заговори за световна война

Той не предвещава скорошен край на конфликта