Това, което се случва в Украйна, е ужасяващо. Има толкова много жестокост. Това заяви папа Франциск в интервю за испанския вестник ABC.

Той увери, че Ватиканът прави каквото може за разрешаване на конфликта, но "те не слушат".

По повод готовността на главата на Римокатолическата църква да бъде посредник между двете воюващи страни, той заяви, че приема всички при себе си.

"(Украинският президент) Володимир Зеленски за трети път ми изпраща един от своите религиозни съветници. Поддържам връзка, приемам ги, помагам...", посочи папата.

Папата се извинил на Русия за обвиненията в жестокост

Папата се извинил на Русия за обвиненията в жестокост

Москва смята въпроса за приключен

Той обаче призна, че не вижда край на войната в близко бъдеще, защото по негови думи това вече е световна война.

"Има много ръце, които бъркат в кацата на войната. Нека не забравяме това", подчерта папата, намеквайки за много замесени интереси.

"Мисля, че войната се води, когато една империя започне да отслабва. И когато има оръжия, които да се използват, тестват и продават. Сделката е голяма", отбеляза той.

От началото на руската инвазия през февруари Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

През октомври Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Папата осъди руската жестокост в Украйна