Папа Франциск отправи призив за мир към политиците да предотвратят заплахата от ядрена война заради Украйна. Той сравни настоящата световна ситуация с кубинската ракетна криза преди 60 години, информира Ройтерс.

Франциск председателства церемонията по закриването в Колизеума в Рим на тридневна конференция, организирана от италианската общност Sant' Egidio, световна мирна и благотворителна група. В обръщението си към няколко хиляди души, произнесено след отделни молитви на различни религиозни групи, Франциск осъди днешния "мрачен сценарий, при който световните лидери не вземат предвид справедливите стремежи на народите.

Позовавайки се на възможността за използване на ядрени оръжия в Украйна, папата посочи, че днес нещо, от което се страхувахме и се надявахме никога повече да не чуем, е директно заплашено - използването на атомни оръжия.

Франциск припомни как на 25 октомври 1962 г., в разгара на кубинската ракетна криза, папа Йоан XXIII отправи радио послание, призоваващо лидерите от онова време да върнат света от ръба.

По думите му мирът е тежко нарушен, нападнат и потъпкан, и то в Европа, която през миналия век е претърпяла ужасите на две световни войни.

Папата моли Путин да спре спиралата на насилие и смърт

Папата моли Путин да спре спиралата на насилие и смърт

Той се страхува от ядрена война