Русия заяви, че е получила извинение от Ватикана, съобщава "Ройтерс".

Поводът са коментарите на папа Франциск миналия месец, че руските войници от някои етнически малцинствени групи са "най-жестоките" бойци в конфликта в Украйна.

На брифинг в Москва говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи, че Русия вече смята въпроса за приключен и се надява на конструктивен диалог между Москва и Ватикана.

Папа Франциск каза в интервю за йезуитското списание "Америка", че някои от "най-жестоките" войници сред руските редици в Украйна "не са от руската традиция", а малцинства като "чеченците, бурятите и т.н.".

Лавров обяви папата за "нехристиянин"

Лавров обяви папата за "нехристиянин"

Заради забележките на папа Франциск за жестокостта на руските войници

Чеченците, произхождащи от югозападната част на Русия, са предимно мюсюлмани. Бурятите, местни жители на Бурятия в Източен Сибир, традиционно имат предимно будистки вярвания.

В същото интервю папата говори и за руската агресия, заявявайки, че е "пределно ясно", че "този, който нахлува, е руската държава".

Уебсайтът на Ватикана бе ударен от кибератака в дните, след като папата разкритикува Русия, а руският външен министър Сергей Лавров нарече папа Франциск "нехристиянин".

От началото на руската инвазия през февруари Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

През октомври Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Папата осъди руската жестокост в Украйна