Войната в Украйна е движена от интересите на няколко "империи", а не само на Русия, каза папа Франциск в интервю, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

Папа Франциск каза, че конфликтът е подхранван от "имперски интереси, не само на Руската империя, но и на империи от другаде".

Той изрази готовност да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да призове за мир.

"Бих говорил с него толкова открито, колкото говоря публично. Той е образован човек. На втория ден от войната отидох в руското посолство при Светия престол, за да кажа, че съм готов да отида в Москва, ако Путин ми даде възможност да преговарям. Лавров ми писа "Благодаря", но добави, че сега не е моментът. Путин знае, че съм на разположение. Но там има имперски интереси не само на Руската империя, но и на други империи. Типично за една империя е да поставя нациите на второ място", каза той.

Папата също за пореден път нарече случващото се световна война.

"За малко повече от 100 години започнаха три световни войни: на 14-18, 39-45 и тази, която също е световна война. Започна малко по малко и сега никой не може да каже, че това не е световна война. Всички велики сили са въвлечени в нея. И Украйна е тяхното бойно поле. Всички се бият там", каза Франциск.

"Военната индустрия ми идва на ум - продължи папата. - Един експерт ми каза, че ако производството на оръжия може да бъде спряно поне за една година, проблемът с глада по света ще бъде решен. Това е пазарът. Има войни, стари оръжия се продават, нови се тестват."

Папата говори пред италианоезичната швейцарска телевизия RSI в интервю, което трябва да бъде излъчено в неделя. Откъси бяха публикувани в петък от италианските всекидневници La Repubblica, La Stampa и Corriere della Sera.

Папа Франциск зове Русия и Украйна да седнат на масата за преговори

Папа Франциск зове Русия и Украйна да седнат на масата за преговори

Главата на Католическата църкца моли руснаците и украинците да си простят един на друг

Папа Франциск, който е на 86 години и отбелязва 10-ата годишнина от избирането си на 13 март, също каза, че ще подаде оставка, ако се измори твърде много и загуби капацитета си да управлява Римокатолическата църква.

Миналия месец той заяви, че папските оставки трябва да се случват само при изключителни обстоятелства.

Неговият предшественик Бенедикт XVI, който почина на 31 декември на 95 години, стана първият папа, подал оставка от около 600 години, когато се оттегли през 2013 г.

Запитан какво би го накарало да вземе същото решение да се откаже, папата каза: "Умора, която не Ви позволява да виждате нещата ясно. Липса на яснота, на това да знаете как да оценявате ситуациите".

Папа Франциск каза, че "малко се срамува" да използва инвалидна количка поради заболяване на коляното.

"Стар съм. Имам по-малко физически сили, (проблемът в) коляното беше физическо унижение, въпреки че възстановяването върви добре сега", каза той.

Папа Франциск носил оставката в джоба си

Папа Франциск носил оставката в джоба си

Светият отец бил готов да се оттегли при здравословен проблем