Папа Франциск разкри, че малко след като е бил избран за понтифик през 2013 г., е написал писмо със своята оставка, в случай че медицински проблеми му попречат да изпълнява задълженията си, съобщи АП.

Говорейки пред испанския вестник ABC, Франциск каза, че е дал бележката на кардинал Тарчизио Бертоне, който тогава е бил държавен секретар на Ватикана. Понтификът добави, че предполага, че прелатът, който в момента изпълнява тази роля на Ватикански № 2, кардинал Пиетро Паролин, вече разполага с писменото указание.

Франциск, който в събота навърши 86 години, през 2021 г. се подложи на операция за отстраняване на стеснение на червата и е скован от болки в коленете, заради които в продължение на месеци използва инвалидна количка. Напоследък той все по-често използва бастун вместо инвалидна количка, за да се придвижва на обществени места.

Запитан какво ще се случи, ако здравословни проблеми или злополука внезапно направят папата неспособен да върши работата си, и дали трябва да има правило за такива случаи, Франциск отговори: "На практика вече има такова правило".

"Вече съм подписал своята оставка", разкри Франциск, като отбеляза, че го е направил още в началото на папството.

"Подписах го и казах: "Ако по медицински причини или по какъвто и да е друг начин се стигне до влошаване на състоянието ми, ето моята оставка. Ето ви я", каза той, визирайки кардинал Бертоне, който се оттегли от поста държавен секретар през октомври 2013 г., в първите месеци от папството на Франциск.

Понтификът се пошегува, че сега, след като е разкрил съществуването на бележката за оставката си, "някой ще се затича към Бертоне с думите: "Дай ми това листче".

Франциск каза, че е сигурен, че Бертоне ще предаде писмото на настоящия държавен секретар Паролин.

В предишни изказвания Франциск е приветствал решението на своя предшественик папа Бенедикт XVI да подаде оставка, защото е смятал, че поради напредналата си възраст няма да може да изпълнява най-добре задълженията си. Бенедикт, който живее в манастир на територията на Ватикана, беше първият понтифик, подал оставка от 600 години насам, а оттеглянето му проправи пътя за избирането на Франциск за първия папа от Южна Америка.

В интервюто Франциск омаловажи предизвикателството си за мобилност, като каза: "Човек управлява с главата, а не с краката си".