Министрите на отбраната на Русия и Беларус - Сергей Шойгу и Виктор Хренин, подписаха документи относно съхраняване на руски ядрени оръжия в специално хранилище на беларуска територия, съобщава ТАСС.

Церемонията се състоя днес в Минск.

"По време на срещата бяха подписани документи, определящи реда за съхраняване на руското нестратегическо ядрено оръжие в специално хранилище на територията на Република Беларус", съобщиха от пресслужбата на беларуското министерство на отбраната.

Предприетите от Русия и Беларус мерки "са в съответствие с всички съществуващи международни правни задължения", подчерта Шойгу.

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

Русия вижда сигурност в ядрените оръжия в Беларус

До 1 юли в Беларус трябва да бъде подготвено хранилище за разполагане на тактическо ядрено оръжие

Министрите на отбраната обсъдиха актуалната военно-политическа обстановка, както и въпроси относно военно-техническото сътрудничество между двете ведомства.

На 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че по искане на Минск Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници. Руският лидер посочи, изграждането на хранилища за тактическо ядрено оръжие в Беларус ще приключи до 1 юли.

Москва вече предостави на Минск тактически ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие, а също помогна на Минск да преоборудва своите военни самолети, така че да са способни да носят специализирани оръжия. Освен това беларуските ракетни екипажи и пилоти са преминали обучение в Русия.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

ООН настоява за деескалация на ядреното напрежение, а Русия потвърждава, че ядрена война не може да бъде спечелена