Тактическите ракетни системи "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана С-400, които Русия е разположила в Беларус, са напълно готови да изпълнят предвидените си задачи, каза Леонид Касински, началник на Главно управление по идеология в Министерството на отбраната на Беларус, цитиран от Ройтерс.

"Нашите екипи от военнослужещи завършиха напълно обучението си в съвместните центрове за бойна подготовка на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус", каза Касински във видео, публикувано в "Телеграм".

"Тези видове въоръжение (системите "Искандер" и С-400) днес носят бойно дежурство и са в пълна готовност да изпълняват задачи по предназначение.

Не е ясно колко системи "Искандер", които могат да носят ядрени оръжия, са разположени в Беларус, след като през юни руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще ги достави на Минск заедно със системите за ПВО С-400.

Новината идва на фона на нарастващия натиск на Москва върху Минск да подпомогне руската инвазия в Украйна, която не върви особено успешно за Русия.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност .

Ракетната система "Искандер-М представлява мобилна управляема ракетна система, която замени съветските ракети "Скъд". Нейните две управляеми ракети имат обсег до 500 км (300 мили) и могат да носят конвенционални или ядрени бойни глави.

Този диапазон достига дълбоко до съседите на Беларус: Украйна и членката на НАТО Полша, която има много обтегнати отношения с Минск.

Системата С-400 е руска мобилна система за прихващане на ракети земя-въздух, способна е да поразява самолети, дронове, крилати ракети и може да се използва за защита от балистични ракети.

Касински също каза, че военните самолети на страната са били преоборудвани да носят "специални авиационни боеприпаси".

Британското разузнаване: Русия вероятно разполага ракети "Кинжал" в Беларус

Британското разузнаване: Русия вероятно разполага ракети "Кинжал" в Беларус

Това ще позволи удари по нови цели