Британското разузнаване в сутрешния си доклад за войната анализира военното сътрудничество между Русия и Беларус и открива в него нови аспекти, посочващи проблеми в руската армия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 19 декември 2022 г. руският президент Владимир Путин пристигна в Минск за разговори с президента на Беларус Александър Лукашенко. Освен всичко друго двамата лидери говориха за възможността за създаване на единно отбранително пространство.

Русия и Беларус говорят открито и широко за разполагането на руски части в Беларус. Но вероятно наскоро беларуските военни са поели по-секретна мисия да обучат хиляди новомобилизирани руски резервисти.

Очевидно по този начин Русия се опитва да запълни недостига на собствени военни инструктори, много от които воюват в Украйна или вече са загинали.

Въпреки че Русия и Беларус имат богат опит във военното сътрудничество, обучението на мобилизирани руски военни от беларуски инструктори е уникална ситуация. Русия винаги традиционно е смятала, че беларуските сили са по-нисши от руските, а участието им като инструктори е знак за пренапрежение на руската военна система.

Украйна твърди за над 100 000 убити руски войници от началото на войната

Украйна твърди за над 100 000 убити руски войници от началото на войната

Унищожени са и 3000 танка и около 6000 други бронирани машини