По информация на руски и беларуски държавни агенции Путин и Лукашенко са обсъдили доставките на поташ за Европа и други продоволствени въпроси. Срещата на двамата лидери и съюзници е станала в Санкт Петербург в деня, в който руската армия в ранните часове на деня обстреля с крилати ракети шест области на Украйна, включително централни и западни.

Украинското разузнаване съобщи, че три от областите са нападнати за първи път от началото на военната офанзива на Русия в Украйна от въздушното пространство на Беларус.

Руският президент Владимир Путин е предложил да обсъди с беларуския си колега Александър Лукашенко ситуацията с доставките на торове за селското стопанство.

Той е посочил, че Москва и Минск са "най-големите доставчици на торове на световния пазар". Путин отбеляза и че 15% от световната търговия и 25% за някои видове торове е "много значителен обем". "Бих искал да поговоря с вас и за това - по отношение на задоволяването на нуждите на световния пазар и на нашите редовни клиенти", добави руският лидер, цитиран от ТАСС. Разговорът специално за торовете се провежда на фона на блокирането на производството в Украйна (също един от големите износители) заради бойните действия и на фона на продоволствената криза с блокираните доставки на зърно

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Това показват сателитни снимки на Maxar

Лукашенко е осъдил Литва за налагането на забрана върху транзита на стоки към Калининградска област.

На искането на Лукашенко за симетричен отговор на прелитането на бойни самолети на НАТО над беларуско-полската граница, става ясно, че Русия ще предостави на Беларус ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични и крилати ракети.

Последните ядрени оръжия бяха изтеглени от Беларус в Русия през 1996 г.