Литовските власти ще намалят значително транзита на товарни железопътни превози от други руски региони към Калининградска област, съобщи губернаторът на руската провинция Антон Алиханов в своя канал в "Телеграм".

"Литовските железници са уведомили Калининградската железница, че от утре в 00 часа ще спрат транзита от и към Калининградска област на голям списък от стоки, които са обект на европейски санкции. Твърди се, че са получили разяснение от Европейската комисия, че стоките, забранени за внос в ЕС, не попадат в обхвата на разрешението, въз основа на което по-рано е бил осъществен транзитът", каза Алиханов.

Великобритания с нови санкции срещу Русия

Великобритания с нови санкции срещу Русия

Санкциите са насочени и към съюзниците на Путин, военните командири и руските и мианмарски търговци на оръжие

Според него по предварителни оценки това се отнася за 40-50 % от цялата номенклатура на транзитните стоки. Това са товари за строителството, цимент, метали и други важни стоки.

Тази ситуация ще наложи властите да пуснат нови кораби по железопътната фериботна линия Балтийск - Уст-Луга, отбеляза той. И такава работа вече се извършва съвместно с федерални агенции и компании - Министерството на транспорта, Росморпорт, Руските железници, Министерството на външните работи и други, каза Алиханов.

"Ще се опитаме да получим и правилните обяснения от Европейската комисия за тази ситуация. Смятаме, че това е грубо нарушение на протоколите за присъединяване на балтийските държави към ЕС, нарушение на правилата за свободен транзит към/от Калининградска област. Това беше задължение на ЕС и на балтийските страни. Това е и хуманитарен въпрос, опит за икономическо задушаване на нашия регион. Ще поискаме преразглеждане на това разяснение", добави Алиханов.

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Обявеното вчера от Газпром намаляване на доставките доведе до поскъпване на природния газ на европейските борси с 3%

Ако ситуацията не се промени и се наложи да увеличим капацитета на фериботната линия, регионалните власти ще поискат субсидии от федералния център, тъй като разходите за транспортна логистика ще се увеличат, каза той. Ще направим всичко възможно ситуацията в региона да не се влошава - заключи губернаторът.

Както вече беше съобщено, досега товарният и пътническият железопътен транзит се осъществяваше в стандартен режим. Самолетите летят около Литва и балтийските държави в неутралното въздушно пространство над Балтийско море.