Великобритания обяви, че е санкционирала руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова и главата на Руската православна църква патриарх Кирил като част от нова вълна от санкции срещу Русия заради украинската криза, съобщава агенция Ройтерс.

Министерството на външните работи заяви, че е санкционирало Лвова-Белова за принудителното преместване и осиновяване на украински деца, докато Кирил е бил мишена за "видната му подкрепа на руската военна агресия в Украйна".

В изявлението се добавя, че четирима висши военни от подразделение, за което се знае, че са убивали, изнасилвали и измъчвали цивилни" в украинския град Буча, също са били санкционирани.

"Ние сме насочени към спомагателите и извършителите на войната на руския президент Владимир Путин, които донесоха неописуеми страдания на Украйна, включително принудителното преместване и осиновяване на деца", каза в изявление британският външен министър Лиз Тръс.

Правителството каза, че санкциите са насочени и към съюзниците на Путин, военните командири и руските и мианмарски търговци на оръжие.

Големите западни страни обявиха масивни санкции срещу бившата съветска република през последните месеци заради това, което според тях е инвазия в Украйна през февруари. Москва я нарече специална военна операция, твърдейки, че целта й е да разоръжи и "денацифицира" съседа си.

Лондон: Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни до пълното освобождаване на Украйна

Лондон: Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни до пълното освобождаване на Украйна

Това можело да попречи на преговорите на Украйна