Русия може да разположи изтребители МиГ-31К, снабдени с хиперзвукова ракетна система "Кинжал" на беларуското летище Мачулишчи. Това пише в ежедневната сводка на британското министерство на отбраната, информира Руската служба на Би Би Си

Бойните самолети са били забелязани на сателитни снимки, направени на 17 октомври. Голям контейнер е забелязан в защитен земен насип близо до предполагаемия самолет. Експертите го свързват с "Кинжалите" - това е система за балистични ракети с въздушно изстрелване на базата на балистичната ракета "Искандер". МиГ-31К са пригодени да носят такива боеприпаси, пише британското министерство на отбраната.

Русия използва ракетите"Кинжал" от 2018 г. и проведе изстрелвания по време на настоящата война в Украйна, но този комплекс не е използван досега в Беларус. Това разположение дава възможност да се поразяват нови цели в Украйна, пишат експерти. Най-вероятно обаче Русия е разположила тези оръжия, за да "изпрати сигнал на Запада и да представи Беларус като все по-замесена във войната", заключават от британското военно разузнаване.

В понеделник бе съобщено, че Беларус и Русия ще създават съвместни центрове за военно обучение.

Решението идва, след като по-рано този месец Лукашенко обяви, че ще бъде създадена съвместна оперативна група на беларуски и руски войски, чиято цел е да защитава границите на Беларус.

До този ход се стигна след взрива на Кримския мост, за който Москва обвини Украйна. Той обаче засили опасенията на Запада, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили в тяхната трудна мисия за превземане и задържане на територии в Източна Украйна.

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин обаче увери, че съвместната оперативна група е "чисто отбранителна".

Съгласно споразумението около 9 000 руски войници трябва да бъдат разположени в централната и източната част на Беларус.

Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Киев засега не очаква нападение оттам