Съвместната оперативна група на беларуски и руски войски е "чисто отбранителна" и целта ѝ е да защитава границите на бившата съветска република, тясно свързана с Русия. Това заяви министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин, цитиран от "Франс прес".

"Още веднъж подчертаваме, че задачите на регионалната групировка войски са чисто отбранителни. И всички дейности, извършвани в момента, са насочени към осигуряване на достатъчен отговор в близост до нашите граници", уточни той.

Вчера беларуският президнт Александър Лукашенко, който е близък съюзник на руския лидер Владимир Путин, обяви, че двете страни са разположили военни сили заедно, но не уточни къде.

Новината дойде след взрива на Кримския мост, за който Москва обвини Украйна, и предизвика опасения, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили в тяхната трудна мисия за превземане и задържане на територии в Източна Украйна.

Франция заплаши Беларус с още санкции, ако продължи да се меси във войната

Франция заплаши Беларус с още санкции, ако продължи да се меси във войната

Заради обявената съвместна военна оперативна група на Минск и Москва

Днес обаче ръководителят на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович отбеляза, че тези опасения са неоснователни и заяви, че западните страни обмислят да атакуват Беларус под този претекст.

На Запад, за съжаление, се насажда мнението, че беларуската армия може да влезе при специална военна операция на територията на Украйна, посочи той.

"Европейските държави вече открито разглеждат възможни варианти за агресия срещу страната ни. Във висшите ешелони на властта в Украйна се обсъжда и възможността за удар по Беларус", изтъкна Волфович.

Лукашенко: Ние участваме в Украйна, но не убиваме никого

Лукашенко: Ние участваме в Украйна, но не убиваме никого

Той отново отрече предстояща мобилизация в Беларус

Беларус разчита финансово и политически на своя ключов съюзник Русия.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24 февруари, изпращайки войски и оборудване в северната част на страната от военни бази в Беларус.

Няколко дни по-късно Лукашенко потвърди, че от територията на Беларус са изстреляни ракети по Украйна.