Президентът на Беларус Александър Лукашенко свика среща по въпросите на военната сигурност. Целта му е "да анализира военно-политическата обстановка и да разработи мерки за реагиране", съобщава Руската служба на Би Би Си.

На срещата Лукашенко потвърди, че Беларус участва в "специалната военна операция" в Украйна. Той обаче отрича Беларус да изпраща войски в Украйна, за да помага на Русия. По думите му участието се състои в лечение на ранени, приемане на бежанци и предотвратяване на разпространението на конфликта на територията на Беларус".

"Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения", уверява Лукашенко.

В началото на войната Беларус предостави своята територия на руската армия. Няколко дни по-късно Лукашенко потвърди, че от територията на Беларус са изстреляни ракети по Украйна.

Украйна: Руски бомбардировачи отново ни атакуват от небето над Беларус

Украйна: Руски бомбардировачи отново ни атакуват от небето над Беларус

Кремъл засилва ракетните удари

В същото време сега Лукашенко нарече "фалшиви" съобщенията, че в Беларус се готви мобилизация.

Той наистина разпореди на военните комисии да проверят всички военнослужещи, които са в запаса, но само за да не се повтарят грешките на Русия.

"Още след като в Русия беше обявена мобилизация, виждаме какви пропуски има. Няма да навлизаме в същността на въпроса - зависи от Руската федерация как да извърши мобилизацията (в страната си). Но когато се изпратиха повиквателните, някои хора не са били в Русия, някои са починали, някои са избягали, някои са болни, не е ясно кой какъв е и т.н. Това е урок за нас", каза Лукашенко.

По думите му веднага след приключване на кампанията по прочистването на архивите военните окръжия "внимателно трябва да извикат хората в района, да видят присъствието им и да изяснят всички наши материали, списъци и документи".

Беларус започна мобилизационно учение на своя военна част

Беларус започна мобилизационно учение на своя военна част

Ще бъде проверена и консервирана военна техника