В сряда в Беларус започна внезапна проверка на бойната и мобилизационната готовност на една от войсковите части на ВВС и ПВО, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, цитирани от ТАСС.

"Днес в съответствие с плана за подготовка на ВВС и ПВО започна внезапна проверка на бойната и мобилизационната готовност на войскова част 06752 (50-а смесена авиобаза - бел. ТАСС), която ще се проведе в рамките на един месец," отбелязаха от Министерството на отбраната.​​​​

От отбранителното ведомство уточниха, че по време на проверката ще бъдат отработени редица въпроси, "основните от които ще бъдат мобилизацията на резрвисти и възстановяването на уменията на военнозадължените, извеждането от съхранение на военна и специална техника за проверка на бойната й готовност".

Припомняме, че на 23 септември, два дни след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за своята военна кампания в Украйна, беларуският президент заяви, че в страната му не се планира мобилизация.

По думи на Лукашенко противниците на режима му "разпространяват различни неверни слухове" в това отношение.

Той бе категоричен, че Беларус със сигурност ще отговори на евентуални заплахи и опити за извършване на терористични актове.

Президентът поясни, че за целта редовно се провеждат различни учения, включително и с участието на армията и народната милиция, за да бъдат хората наясно със задълженията си и да имат необходимите военни умения.

Лукашенко посети Путин в Сочи

Лукашенко посети Путин в Сочи

Двамата е трябвало да се срещнат в Самарканд