В Беларус няма да има мобилизация. Това обяви президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС и агенция БелТА.

"Тази мобилизация е в Русия. Факт е, че те (Западът) сега се опитват да отгатнат какво сме намислили. Няма да има мобилизация. Това е лъжа", подчерта беларуският лидер.

По думи на Лукашенко противниците на режима му разпространяват различни неверни слухове в това отношение.

Той бе категоричен, че Беларус със сигурност ще отговори на евентуални заплахи и опити за извършване на терористични актове.

Президентът поясни, че за целта редовно се провеждат различни учения, включително и с участието на армията и народната милиция, за да бъдат хората наясно със задълженията си и да имат необходимите военни умения.

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна

Лукашенко обаче отново подчерта, че Беларус ще "воюва само когато трябва да защитим своя дом, своята земя".

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Зеленски: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

Зеленски: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

Протестирайте и не бъдете съучастници, обърна се той с призив към руснаците

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Лукашенко притеснен от опити за превръщане на Беларус в "нова Украйна"

Лукашенко притеснен от опити за превръщане на Беларус в "нова Украйна"

Минск не трябвало да "забива нож" в гърба на руските войски в Украйна