Малко под 9000 руски войници ще бъдат разположени в Беларус като част от съвместната военна оперативна група за защита на границите на страната, съобщава "Ройтерс".

В Беларус започнаха да пристигат първите руски военнослужещи, които са част от регионалната група, написа в Туитър Валерий Ревенко, началник на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус.

Той отбелязва, че предислоцирането им ще отнеме няколко дни, като общият брой на руските военни ще бъде малко под 9000 души.

Преди дни беларуският президент Александър Лукашенко, който е близък съюзник на руския лидер Владимир Путин, обяви, че Беларус и Русия ще разположат военни сили заедно, но не уточни къде.

До дни руски войски пристигат в Беларус

Те ще се включат в съвместната военна оперативна група

Новината дойде след взрива на Кримския мост, за който Москва обвини Украйна, и предизвика опасения, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили в тяхната трудна мисия за превземане и задържане на територии в Източна Украйна.

Ден по-късно обаче министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин увери, че съвместната оперативна група е "чисто отбранителна".

В петък Лукашенко обяви, че е поставил Беларус в режим на антитерористична операция, което той обясни с "напрежението по границите".

Той също така предупреди Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като каза, че Москва има ядрени оръжия с причина.

Минск: Украйна да държи настрана войските си от границата с Беларус

Минск: Украйна да държи настрана войските си от границата с Беларус

Киев не трябва да разполага чужди въоръжени мисии по границата