Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като каза, че Москва има ядрени оръжия с причина. Той даде интервю пред американския телевизионен канал NBC, откъси от което са представени от Беларуската държавна телеграфна агенция БелТА.

В интервюто Лукашенко каза: "Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да прекрачвате тези линии - тези червени линии, както казват руснаците. Не можете да ги прекрачвате."

Думите на Лукашенко идват на фона на опасенията на Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия, след като неговите сили претърпяха поредица от поражения в Украйна и Киев обърна инерцията на войната в своя полза.

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче

Възпирането не е само оръжейна система, то е преди всичко воля, доверие, език и дипломация

"Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Русия ясно очерта своята позиция: не дай Боже да има нападение на територията на Руската федерация, в този случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо.

Лукашенко едва ли има думата във военните решения на Путин, но коментарите му послужиха, за да подчертаят увеличеното напрежение между Изтока и Запада, докато войната в Украйна наближава края на осмия си месец.

Путин едностранно анексира четири украински региона и ги обяви за част от Русия миналия месец и предупреди, че ще защитава "териториалната цялост" на Русия с всички средства, включително ядрени оръжия, ако е необходимо.

Лукашенко каза отделно, че е поставил Беларус в режим на антитерористична операция, което той обясни с "напрежението по границите". Той свърза този ход с изявлението си в понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат заедно с руските сили близо до южната граница на Беларус с Украйна.

В съюз с Москва и вклинена между Русия, Украйна и три страни от НАТО, Беларус позволи на Русия да използва нейната територия като една от площадките за започване на нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

Последните придвижвания на беларуските войски породиха безпокойство в Киев и Запада, че Лукашенко може да ангажира армията си в подкрепа на Русия в Украйна.

Политическите анализатори казват, че това е непривлекателен вариант за него, но че той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин го поиска.

Беларус зависи от Русия политически и икономически и подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее при масовите продемократични протести през 2020 г. Лукашенко потуши демонстрациите със сила и всички водещи опозиционни фигури бяха хвърлени в затвора или принудени да избягат в чужбина

Беларус очаква прелом в Украйна през зимата

Беларус очаква прелом в Украйна през зимата

Условието била качествена мобилизация и техническо снабдяване